Bullfrog Productions

Bullfrog Productions oli brittiläinen tietokonepelien kehittäjien ryhmä, jonka perustivat vuonna 1987 Peter Molyneux ja Les Edgar.

Bullfrogin ensimmäinen peli oli tuntemattomaksi jäänyt Bullfrogin itse Amigalle julkaisema Adrum vuodelta 1987. Seuraavana vuonna Amigalle ja Atari ST:lle ilmestyi räiskintäpeli, Fusion, joka ei saanut erityisen hyvää vastaanottoa. Sen sijaan vuoden 1988 Populous nosti Bullfrogin heti kuuluisaksi nimeksi. Peli oli ensimmäinen ”jumalapeli” -genren edustaja. Siinä pelaaja taisteli toista jumalaa vastaan opastaen omaa kansaansa ja tehden ihmeitä. Seuraava peli oli Flood (1990), omaperäinen tasohyppely, joka sai hyvin myönteiset arviot alan lehdistössä. Peli oli kuitenkin ehkä hieman liiankin omituinen luonteeltaan saadakseen suurempaa suosiota, eikä sitä käännetty Amigalta ja ST:ltä muille laitteille. Samana vuonna ilmestyi Powermonger, joka oli Populouksen kuvakulmasta kuvattu reaaliaikainen sotapeli. Siinä pelimaailma oli tehty hämmästyttävän yksityiskohtaisesti ja esimerkiksi kaikkien ruudulla näkyvien hahmojen iän ja ammatin pystyi tarkistamaan. Peli sai monilta tahoilta ylistystä, mutta ei miellyttänyt kaikkia arvostelijoita. Vuonna 1992 ilmestyi Populous 2, joka oli ensimmäisen Populouksen rajusti laajennettu versio. Se sai erittäin hyvän vastaanoton.

Vuoden 1993 Syndicate oli tulevaisuuteen sijoittunut isometrisestä näkökulmasta kuvattu räiskintäpeli, jossa ohjattiin neljää kyborgia. Siitä tuli jatko-osineen erittäin suosittu. Samoin seuraava peli, huvipuiston rakenteluun keskittyvä Theme Park, oli menestys. Se jäi Bullfrogin viimeiseksi Amiga-peliksi (Populous 2 oli viimeinen ST -peli). Lentävää taikamattoa kyytiläisen näkökulmasta ”simuloiva” Magic Carpet (1994) sekä futuristista kilpa-ajoa tarjonnut Hi-Octane jatkoivat hyvin menestyneiden pelien sarjaa. Seuraavana vuonna Magic Carpet sai myös jatko-osan. Vuoden 1997 Dungeon Keeper kuuluu niihin Peter Molyneuxin peleihin, joiden ympärillä hänen katsotaan luoneen ylimitoitettuja odotuksia. Aivan huonoja arvosteluja sekään ei kuitenkaan alan toimittajilta saanut.

Pelit julkaissut Electronic Arts osti Bullfrogin tammikuussa 1995. Molyneux’sta oli tullut Electronic Artsin varapuheenjohtaja ja konsultti vuonna 1994, kun EA oli hankkinut huomattavan osan Bullfrogin osakkeista. Molyneux jätti Bullfrogin elokuussa 1997 perustaakseen uuden pelitalonsa, Lionhead Studiosin. Viimeiset Bullfrogin nimeä kantaneet pelit julkaistiin vuonna 2001.

 

Viittaukset : Wikipedia Bullfrog Productions