VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.9/10 (14 ääntä )

Boulder Dash tiedoston lataus
Lataa Boulder Dash
Koko: 0.00B
ladattu: kertaa

Boulder Dash


Boulder Dash on Peter Liepan ohjelmoima ja First Star Software:n vuonna 1984 julkaisema pulmanratkontapeli. Se julkaistiin aluksi Apple II:lle, ZX Spectrumille, Commodore 64:lle ja Atari 400/800:lle ja myöhemmin myös NES:lle, PC:lle ja monille muille laitteille. Pelistä on myös lukemattomia klooneja myös sellaisille koneille, joille ei ole virallista Boulder Dash -versiota, esimerkiksi Texas Instrumentsin grafiikkalaskimille.

Boulder Dash on klassinen pulmapeli, jonka perusideana on kerätä kaksiulotteiselta tasolta tarvittava määrä timantteja ja ehtiä ulospääsytielle ennen ajan loppumista. Tasot on rakennettu pienestä määrästä peruselementtejä, joita ovat muun muassa hiekka-alueet, putoavat kivet ja tulikärpäset. Vaikka elementtejä on varsin vähän, ne ovat kuitenkin niin monikäyttöisiä, että niistä voi rakentaa hyvinkin monipuolisia tasoja ja erilaisia ratkaistavia ongelmia.

First Star Software on edelleen olemassa, joskin se on 1980-luvun jälkeen pääosin keskittynyt myymään peli-idean oikeuksia eri pelivalmistajille sekä haastamaan muun muassa harrastelijaohjelmoijia oikeuteen idean kloonaamisesta ja tekijänoikeussuojattujen pelien levittämisestä esimerkiksi Internetin vanhojen pelien arkistosivuilla.

Boulder Dashin perusidea muistuttaa hieman vuonna 1982 julkistettua kolikkopeliä Mr. Do!, johon kuuluu myös onkaloiden kaivamista hiekkaan sekä Pac-Manin tyylistä keräilyä ja vihollisten välttelyä. Boulder Dash toi kuitenkin monipuolisemmalla pelimekaniikallaan pelityyppiin huomattavasti pulmakeskeisemmän lähestymistavan.

Suomessa erityisesti MikroBitti -lehdessä 1980-luvulla Peliluola -palstaa kirjoittanut Nordic (Risto Hieta) piti Boulder Dashin lippua yllä ja valitsi sen useana vuonna peräkkäin vuoden peliksi.

Joitakin Boulder Dash -pelejä ja klooneja:

 • Boulder Dash (1984), alkuperäinen First Star Softwaren julkaisema peli.
 • Boulder Dash 2 (1986), sisältää lähinnä uudet tasot ja pari uutta elementtiä (lima ja kasvavat seinät).
 • Boulder Dash Construction Kit (1987), mahdollistaa omien tasojen suunnittelun ja niiden kasaamisen peliksi. Sisältää myös valmiin pelin uusine tasoineen.
 • Rockford, jossa monta erilaista tasojen sarjaa. Kussakin sarjassa on erilainen graafinen teema (esimerkiksi avaruus ja villi länsi) ja erilainen elementtijoukko.
 • Emerald Mines, Amigalla suosittu Boulder Dash -klooni, jossa oli pirteä grafiikka ja hauskoja vihollisia.
 • Supaplex, PC:llä suosittu Boulder Dash -klooni.
 • Rocks’n’Diamonds, GNU GPL -lisensoitu monella laitealustalla toimiva Boulder Dash -klooni.

Alla olevat kuvankaappaukset ovat Amigan Boulder Dash Diamond Caves versiosta :

YouTube video Boulder Dash 2 kloonista

Lainaus : Wikipedia Boulder Dash

 

Boulder Dash, 7.9 out of 10 based on 14 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

17.9.2011

2 Vastausta to “Boulder Dash”

 1. impivaara joonas sanoo:

  Eri Boulderdash versioita pelattua tykästyin eniten tuohon Amigan diamond caves sarjaan. Hauskaa oli kun teki itse radan rataeditorilla minkä tunki täyteen robotteja ja antoi hahmoille päättymättömät miinat. Sitten vaan kaverin kans koittaan onnea itsemurhatehtävässä robottien läpi.

 2. Teija Taavila sanoo:

  Tätä peliä olen kaivannut 🙂

Jätä kommentti