Atari ST

Atari ST on Atarin vuonna 1985 julkistama Motorola 68000-suoritinta käyttävä tietokonemallisto. Sarjan tietokoneet kilpailivat markkinoista pitkälti Commodoren Amiga-sarjan kanssa.

ST-sarjan perusmallit olivat 520ST ja 1040ST, joissa oli 512 ja 1024 kilotavua keskusmuistia. Vuonna 1989 julkaistiin STe-mallit, joissa oli laajempi väripaletti, digitaaliääni ja blitter-piiri. 1990-luvun puolella julkaistiin vielä kehittyneemmät mallit TT030 ja Falcon, jotka eivät ominaisuuksistaan huolimatta menestyneet halutulla tavalla.

Käyttöjärjestelmänä on Atari TOS, joka koostuu CP/M:aa ja MS-DOSia muistuttavasta GEMDOSista, jonka päällä ajetaan graafista GEM-ympäristöä. Käyttöjärjestelmä on yleensä sijoitettu ROM-piireille, joten koneen käynnistyminen on nopeaa. TOS osaa lukea MS-DOSin levykkeitä. Ohjelmointiin käytetään yleensä C:tä. Eric R. Smith kehitti moniajoon kykenevän ja muistinsuojauksen sisältävän TOS-kloonin nimeltä MiNT (MiNT is not TOS versio 0.1 vuonna 1990), joka sisälsi myös jotain Unixin ominaisuuksia. Atari julkaisi sen Falconin mukana nimellä MultiTOS.

ST:ssä oli myös ensimmäinen kotitietokoneeseen integroitu MIDI-tuki. Sisäänrakennettu MIDI menestyi musiikkiohjelmisto- ja soitinten käyttäjien keskuudessa. Sitä käytettiin konserteissa kuten Madonna, Tangerine Dream ja Fatboy Slim.

ST korvattiin myöhemmin Atari TT, Atari MEGA STE ja Falcon tietokoneilla.

Näytä ja listaa kaikki Atari pelit 

 

Viittaukset : Wikipedia Atari ST kuvaus tietokoneesta