Bitmap Brothers

Bitmap Brothers Logo

Bitmap Brothers on brittiläinen, Lontoosta käsin toiminut tietokonepelien tekijätiimi, joka toimi vuosina 1987-2003. Se tunnetaan erityisesti vuosina 1988-1993 16-bittisille kotitietokoneille julkaisemistaan peleistä.

Bitmap Brothersin ensimmäinen peli oli vuonna 1988 Amigalle ja Atari STlle julkaistu pystysuunnassa vierivä avaruusräiskintä, Xenon. Tästä tiimin ensimmäisestä pelistä tuli heti menestys, ja se sai kehuja erityisesti teknisestä toteutuksestaan (esimerkiksi Petri Teittisen arvostelussa, C=lehdessä, 2/1988). 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa julkaistut Bitmap Brothersin pelit tehtiin aina ensin Amigalle ja Atari ST:lle, ja käännettiin sitten useimmissa tapauksissa joukolle muita tietokoneita ja pelikonsoleita. Seuraava julkaisu oli samana vuonna tehty Speedball, joka oli futuristinen, hieman rugbya muistuttava, väkivaltainen joukkueurheilupeli.

Nämä kaksi ensimmäistä peliä saivat myöhemmin jatko-osat, joiden vastaanotto oli vielä ykkösosiakin innostuneempi (Xenon II, 1989 ja Speedball 2, 1990). Vuonna 1990 ilmestyi myös isometrinen toimintaseikkailupeli, Cadaver, jossa pelaaja ohjasi luolastossa kulkevaa kääpiösoturia. Taistelun sijaan pelin pääpaino oli ongelmanratkaisussa. Vuonna 1991 ilmestyi Gods, antiikin kreikkaan sijoitettu tasohyppelypeli. Muiden ansioiden ohella pelissä oli mukana pelaajan omaan menestykseen mukautuva vaikeustaso. Vielä samana vuonna julkaistiin Magic Pockets -niminen tasohyppely, jossa pääosassa ollut pikkupoika heitteli taskustaan pieniä tuulipyörteitä ja muita sääilmiöitä vihollisten niskaan. Vuonna 1993 ilmestyi Chaos Engine, yläsuunnasta kuvattu ammuntapeli, joka haki inspiraationsa steam punk -tematiikasta, joka tarkoittaa viktoriaanisen ympäristön ja science fictionin sekoitusta. Chaos Enginelle ilmestyi vielä vuonna 1996 jatko-osa.

Vähälle huomiolle jäänyttä Chaos Enginen jatko-osaa lukuun ottamatta Bitmap Brothersin Amigalle ja Atari ST:lle tehdyt pelit saivat poikkeuksetta vastaan erittäin hyvät arvostelut ja yleisömenestyksen. Pelien julkaisijana oli ollut Imageworks ja myöhemmin Renegade. Pelikonsolikäännöksiä levitti Konami. Pelien musiikista vastasivat David Whittaker (Xenonit ja Speedball 1) sekä Richard Joseph (Cadaver, Speedball 2, Gods, Magic Pockets, Chaos Engine). Peleissä Xenon 2, Speedball 2, Gods ja Magic Pockets käytettiin Rhythm King -levy-yhtiön artistien kaupallista musiikkia, jonka Whittaker ja Joseph olivat sovittaneet Amigalle pitkiä sampleja käyttämällä. Pelien grafiikasta vastasi usein Mark Coleman, ohjelmoijana toimi useimmiten Mike Montegomery.

Amiga-kauden jälkeen ryhmän parhaat päivät olivat kuitenkin takanapäin. PC-maailmassa Bitmap Brothers yritti hakea menestystä pelillä Z, mutta se ei lunastanut siihen kohdistettuja suuria odotuksia – joskaan sitä ei pidetty epäonnistuneenakaan, vaan se sai hyviä arvosteluja. Peli oli reaaliaikainen strategiapeli, jossa genren aiempien edustajien matkimisen sijaan panostettiin omintakeisempaan peli-ideaan.

Vuodesta 2002 lähtien yhtiö julkaisi versioitaan vanhoista peleistään Gameboy Advancelle ja Pocket PC:lle. Ryhmän toiminta lakkasi lopullisesti vuonna 2003.

Bitmap Brothersin tuottamat pelit :

Viittaukset : Wikipedia Bitmap Brothers kuvaus