Gordon Freeman

Half Life Gordon Freeman Pelihahmo

Gordon Freeman on kuvitteellinen henkilö Half-Life-pelisarjassa. Hän on filosofian tohtori ja teoreettinen fyysikko, jonka on pakko puolustaa itseään ja tovereitaan vihamielisiltä avaruusolioilta ja muilta vihollisilta erään kokeen mentyä pieleen. Tätä tehdessään hän nousee vastarintaliikkeen sankariksi ja keulakuvaksi ja hänestä tulee yksi avaruusoliovalloittajia vastaan tehdyn kapinan johtajista. Freemanin symbolina käytetään usein sorkkarautaa, jota hän kantaa mukanaan lähes aina. Hän on yksi tunnetuimmista tietokonepelihahmoista.

Gordon on Half-Life-pelin tapahtuessa 27-vuotias. Hän on suorittanut MIT:ssa filosofian tohtorin tutkinnon väittelemällä aiheesta Observation of Einstein-Podolsky-Rosen Entanglement on Supraquantum Structures by Induction Through Nonlinear Transuranic Crystal of Extremely Long Wavelenght Pulse from Mode-Locked Source Array (erittäin tiheiden elementtien läpi teleporttaus). Seattlessa syntynyt Gordon oli jo aikaisin kiinnostunut teorettisesta fysiikasta, kuten kvanttimekaniikasta ja suhteellisuusteoriasta. Hänen sankareitaan olivat Albert Einstein, Stephen Hawking ja Richard Feynman. Innsbruckissa, Itävallassa tehdyn teleportaatiokoesarjan jälkeen teleportaation mahdollisuudet tulivat Gordonin pakkomielteeksi. Gordon ei pelissä puhu, mutta ääntelee saadessaan ”medkitin” ja ollessaan tulen päällä tai likavedessä.

Lopulta Freeman pettyi teleportaatiotutkimuksen hitaaseen edistymiseen akatemiassa ja alkoi etsiä työtä muualta. Samaan aikaan Gordonin aikaisempi MIT-ohjaaja, tri. Isaac Kleiner, sai johdettavakseen huippusalaisen tutkimusprojektin huippusalaisessa, eri osista koostuvassa tutkimuskeskuksessa, joka tunnetaan nimellä Black Mesan tutkimuskeskus. Hän pyysi Gordonia avukseen ja tämä hyväksyi työtarjouksen toivoen, että suunnaton rahoitus voisi viimeinkin tukea siviilien käyttömahdollisuuksia astrofysiikkaan ja kvanttitietokoneisiin.

Pelisarjan ensimmäisen osan alussa Gordon työskentelee ja asuu Black Mesan tutkimuskeskuksessa, joka sijaitsee jossain päin New Mexicon osavaltiota. Hänet on sijoitettu säännöttömien materiaalien (engl. Anomalous Materials) osastolle, joka sijaitsee syvällä tutkimuskeskuksen uumenissa ja jossa tehdään ydinfysiikkaan ja alkeishiukkasiin liittyviä tutkimuksia. Erikoista on se, että nimellisesti filosofian tohtoriksi väitelleen Gordonin pelissä esitetyt työtehtävät koostuvat kärryn työtämisestä ja napin painamisesta. Barney Calhoun vitsailee tälle Half-Life 2:n alussa Gordonin suorittaessa toisen rutiininomaisen ”teknillisen” avunannon painamalla nappia ja työntämällä irronneen töpselin takaisin pistorasiaan.

Half-Lifessa voi löytää vauvan kuvan Gordonin kaapista. Vaikka tämä virallisesti selitettiin niin sanotuksi ”pääsiäismunaksi”, kuvan peliin sijoittanut tason kehittäjä Marc Laidlaw ehdotti, että kuvan vauva voisi olla Gordonin sukulainen, kuten sisaren- tai veljentytär. On kuitenkin esitetty, että kuvassa on vauvaikäinen Alyx Vancen, koska samantapaisen kuvan hänestä voi löytää Half-Life 2:ssa. Tähän ei kuitenkaan ole saatu virallista vahvistusta muualla sarjassa.

Half-Life 2: Episode Onessa käyty keskustelu paljastaa, että Gordon ja Barney Calhoun kilpailivat siitä, kumpi ehti ensin noutaa tri. Kleinerin avaimet hänen lukittuaan toimistonsa oven Black Mesassa (ilmeisen reiluin pelin säännöin). Näin Gordon oppi käyttämään tuuletuskanavia ujuttautuakseen rakennuksiin. Se voi myös olla viekas viittaus tuuletuskanaviin, joissa Gordon ja Barney kulkivat vastaavasti Half-Lifessa ja Half-Life: Blue Shiftissa.

Gordonilla on silmälasit, hän on hyvä rakentamaan, hänellä on parta ja hän on melko urheilullinen. Hän näyttää olevan myös ase- ja räjähde-ekspertti, vaikkei olekaan käsitellyt aseita (lukuun ottamatta butaanivoimaista tennistykkiä, jonka hän rakensi 6-vuotiaana) ennen harjoittelua Black Mesan vaarakurssilla (engl. Hazard Course). Se, mikä erottaa Gordonin muiden pelien sankareista on se, että hän on tiedemies – tämä poikkeaa perinteisistä räiskintäpelisankarien arkkityypeistä, kuten Duke Nukemista, Doomguyista tai Master Chiefiestä.

Valven tekemän dokumenttikirjan Half-Life 2: Raising the Barin mukaan nimi Gordon Freeman olisi viite Freeman Dysoniin ja hänen alustava nimensä olikin Dyson Poincare. Gordonin varhaisella versiolla oli poninhäntä, Matrix-elokuvan tunnetuiksi saattamat aurinkolasit ja pitkä tuuhea parta. Gordonin kasvojen pohjana on käytetty neljän Valven työntekijän, Davis Speyrerin, Eric Kirchmerin, Greg Coomerin ja Kelly Baileyn kasvoja.

 

Viittaukset: Wikipedia Gordon Freeman kuvaus pelihahmosta