PlayStation 2

Playstation 2 videopelikonsoli

PlayStation 2 (virallinen lyhenne PS2) on Sonyn valmistama kuudennen sukupolven pelikonsoli. Konsolin edeltäjä on PlayStation ja sen seuraaja PlayStation 3. PlayStation 2:n kehittäminen julkistettiin huhtikuussa 1999 ja se julkaistiin ensin Japanissa 4. maaliskuuta 2000. Sen pääkilpailijat olivat Segan Dreamcast, Microsoftin Xbox ja Nintendon GameCube.

PS2 on maailman myydyin pelikonsoli: vuoden 2010 marraskuuhun mennessä sitä oli myyty yli 147 miljoonaa kappaletta.

Alun perin konsolin eliniän piti olla 10 vuotta, mutta Sonyn mukaan se tulee kestämään niin kauan kun kehittäjät tekevät sille uusia pelejä ja sekä konsoli että sen pelit myyvät.

 

PlayStation 2 -pelejä levitetään CD-ROM- ja DVD-ROM-levyillä. Laite pystyy toistamaan CD-äänilevyjä ja DVD-elokuvia, minkä lisäksi se on taaksepäin yhteensopiva PlayStation-pelien kanssa. PS2 toimii myös PlayStationin muistikorttien ja ohjainten kanssa, vaikkakin muistikortit toimivat vain PS1-pelien kanssa ja ohjaimet eivät välttämättä tue kaikkia toimintoja (kuten analogisia näppäimiä) PS2-peleissä.

PS2:n DualShock 2 -ohjain on pohjimmiltaan PS1:n DualShockin päivitetty versio, joka sisältää analogisen paineentunnistuksen näppäimissään. Kuten edeltäjässäänkin, DualShock 2 -ohjaimessa on värinätoiminto.

PlayStation 2 -muistikortti on kooltaan 8 MB ja käyttää Sonyn MagicGate-salausta. Tämä vaatimus esti muistikorttien valmistamisen kolmansilta osapuolilta jotka eivät olleet ostaneet lisenssiä MagicGate-salausta varten. Salaamattomille muistikorteille voi tallentaa PlayStation-tallennuksia, mutta PlayStation-pelit eivät voi kirjoittaa eivätkä tallentaa tällaisille muistikorteille – tämän tyyppisiä kortteja voi käyttää vain varmuuskopiointia varten. On olemassa useita muiden kuin Sonyn valmistamia muistikortteja joissa on enemmän tallennustilaa kuin 8 MB. Niiden käyttöä ei kuitenkaan tueta virallisesti eikä yhteensopivuudesta ole takuuta.

Konsolissa on myös USB- ja IEEE 1394-portit. Yhteensopivuus USB- ja IEEE 1394-laitteiden kanssa riippuu laitetta tukevasta ohjelmistosta. PS2:n BIOS ei esimerkiksi pysty lataamaan ISO-levykuvaa USB-tikulta tai käyttämään USB-tulostinta, koska näitä toimintoja ei ole sisällytetty käyttöjärjestelmään. Gran Turismo 4 taas on ohjelmoitu tallentamaan kuvakaappauksia USB-tallennuslaitteelle ja tulostamaan kuvia tietyillä USB-tulostinmalleilla. Konsolin takaosan laajennuspaikkaan (”Expansion Bay”) voi asentaa PlayStation 2 -kovalevyn, ja tätä vaadittiin joidenkin pelien, kuten Final Fantasy XI:n, pelaamiseen. Kovalevyn pystyi asentamaan vain tiettyihin malleihin.

Kaikkien PlayStation 2 -konsolien ohjelmisto sisältää yhden kolmesta aluekoodista: Japani, Pohjois- ja Etelä-Amerikka tai Eurooppa. Levyt poikkeavat myös hivenen CD-ROM- ja DVD-ROM-standardeista, jotta kuluttajien olisi vaikeampaa luoda kopioita levyistä tai omaa ohjelmistoa järjestelmälle.

 

Viittaukset : Wikipedia Playstation 2 videopelikonsoli