Commodore

Commodore (alkujaan Commodore Business Machines, myöhemmin Commodore International) on konkurssin tehnyt kotitietokonevalmistaja. Vuonna 1954 Torontossa perustettu yritys oli alun perin kirjoituskonekorjaamo. Yrityksen perusti puolalaissyntyinen Jack Tramiel, jolla oli jo aiemmin ollut pieni kirjoituskoneita korjannut yritys.

Yrityksen mielenkiinto kääntyi taskulaskimiin 1960-luvulla. 1970-luvun puolivälissä Commodore osti puolijohdealan yrityksen, joka myöhemmin kehitti 6502-suorittimen. Vuonna 1982 Commodore julkaisi Commodore 64:n, josta tuli maailman myydyin kotitietokone. Yhtiö teki konkurssin vuonna 1994 yritettyään turhaan elvyttää Amiga-mallistoaan.

Commodore kilpaili aluksi Applen kanssa mikrotietokonekaupan herruudesta pienillä koti- ja yrityskäyttöön tarkoitetuilla koneillaan. Commodore PET 2001 oli ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu laite ja se julkaistiin samaan aikaan kilpailijoiden Applen ja TRS-80-koneen kanssa.

Vaikka 2001-mallista puuttuivat kokonaan sekä tarkkuusgrafiikka että äänet ja koneen laajennusmahdollisuudet olivat lähes olemattomat, tuli siitä yllättäen Amerikassa varsin suosittu laite harrastajien keskuudessa. Koneen suosion johdosta julkaistiin laitteesta paranneltuja malleja: 4000-, 8000-, ja 9000-sarjat. Näitä koneita myytiin Suomessakin melkoisesti yrityskäyttöön, jotka kuitenkin myöhemmin joutuivat CP/M- ja MS-DOS-koneiden syrjäyttämiksi.

Commodoren täydellinen läpimurto ja suurin hitti olivat kuitenkin pienet kotimikrot: ensin Commodore VIC-20 ja myöhemmin Commodore 64 ja Commodore Amigat. Commodore 64:stä ja Amiga 500:sta tuli omien tietokonesukupolviensa parhaiten menestyneet mallit. Suomessa nämä tietokoneet olivat suhteessa vielä suositumpia kuin muissa maissa.

Commodoren logo vuodesta 1985 vuoden 1994 konkurssiin saakka.

Commodoren konkurssiin vuonna 1994 voidaan hakea monia syitä. Monien muiden laitevalmistajien tapaan Commodore haaskasi merkittävien tuotteiden ohella resursseja vähempiarvoisempiin malleihin ja epäonnistuneisiin kokeiluihin. Keskeinen syy oli kuitenkin ilmeisesti IBM PC -yhteensopivien koneiden maailmanvalloitus. IBM oli tehnyt virheitä tekijänoikeuskysymyksissä sillä seurauksella, että jo varhain 1980-luvulla huomattiin, että markkinoille pystyi tuomaan IBM -yhteensopivia tietokoneita ilman ongelmia. PC-markkinoiden kasvaessa suunnattomiksi niitä varten tehdyt komponentit halpenivat, eikä ollut enää helppoa tehdä huokeahintaisia ja vastaavantehoisia tietokoneita, jotka perustuivat johonkin muuhun teknologiaan. Näin ollen Commodoren uudet 1990-luvun alussa julkaistut mallit eivät hinnallaan eivätkä suorituskyvyllään olleet samaan tapaan aikaansa edellä kuin esimerkiksi vuoden 1985 ensimmäinen Amiga-malli.

Commodoren tavaramerkin osti konkurssin jälkeen aluksi saksalainen jälleenmyyjä Escom, jonka jälkeen se kävi usean hollantilaisen yrityksen hallussa. Myöhemmin se on ollut Commodore Gaming -nimisen yrityksen hallussa, joka myi merkillä tehokkaita PC-pelikoneita.

Commodoren 8-bittiset tietokoneet

Commodoren 16/32-bittiset tietokoneet

 

Viittaukset : Wikipedia Commodore kuvaus