VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 8.0/10 (14 ääntä )

Turboraketti


Turboraketti on Heikki Kosolan Amigalle tekemä kahden pelaajan luolalentely, jonka hän julkaisi vuonna 1993 sharewarena. Pelaajat taistelevat toisiaan vastaan aluksilla, joita puskevat eteenpäin rakettimoottorit. Kuvaruutu on jaettu pelaajien kesken vaakatasossa kahteen osaan. Yksi Turboraketin ominaispiirteistä on suomenkielinen toteutus sekä kielen persoonallinen käyttö. Kosola on tehnyt pelistä myös englanninkielisen version, jonka nimen hän on kuitenkin jättänyt alkuperäiskielelle.

Alusten liikkuvuuteen vaikuttaa painovoima, joka kiskoo aluksia jatkuvasti kohti ruudun alaosaa. Painovoiman voimakkuutta voi säätää ennen peliä. Liikkuvuuteen vaikuttaa myös aseistuksen raskaus ja polttoaineen määrä. Mitä vähemmän alus kantaa ammuksia ja polttoainetta, sitä nopeampi ja ketterämpi se on. Joissakin kentissä on muitakin liikkuvuuteen vaikuttavia tekijöitä, kuten ilmavirta tai nestemäinen aine (eli ”liemi”, kuten peli sitä itse kutsuu), johon alus voi kyllä sukeltaa, mutta jossa se etenee piinallisen hitaasti.

Pelaajat aloittavat omista tukikohdistaan, joihin he voivat milloin vain palata lataamaan ammuksia, tankkaamaan ”benziiniä” ja korjaamaan alusta. Samalla pelaaja voi vaihtaa aseistusta mieleisekseen. Aluksissa on sekä kevyempi sarjatuliase että raskaampi erikoisase, ja molempia on valittavana neljä eri vaihtoehtoa. Sarjatuliaseilla pystyy roiskimaan laajalle alueelle, mutta niiden osumat tekevät vain lieviä vaurioita. Raskaat aseet taas ampuvat yksittäisiä laukauksia, jotka osuessaan aikaansaavat isoa vahinkoa. Seiniin tai toisiinsa törmätessään alukset tuhoutuvat kertarysäyksellä.

Halutessaan voi ottaa käyttöön Turboranking-moodin, jolloin pisteitä saa vastustajan alusten posauttelun lisäksi muun muassa nopeuskisoja suorittamalla. Pelissä on viisi kenttää, joista jokaisessa on vaikeustasoltaan erilainen rata nopeuskisaa varten. Lopulliseen pistepottiin vaikuttaa myös pistetasoitus pelaajien välillä sekä ”särki” menneiden alusten määrä.

Pelin julkaisuvuodesta ja mahdollisesta jatko-osasta liikkuu netissä runsaasti ristiriitaista tietoa. Saadakseni faktat selville haastattelin Heikki Kosolaa puhelimitse. Hän kertoi julkaisseensa Turboraketin beta-version vuonna 1992. Sen saama suuri suosio innosti häntä tekemään pelistä viimeistellyn version, jonka hän julkaisi vuotta myöhemmin. Tämä on aiheuttanut väärinkäsityksen, jonka mukaan jälkimmäinen versio olisikin jatko-osa. Pelissä ei kuitenkaan missään vaiheessa sanota sen olevan Turboraketti 2, vaan kyseessä on nimenomaan alkuperäisen Turboraketin lopullinen versio.

Turboraketti on jokaiselta osa-alueeltaan viimeisen päälle hiottu. Painovoiman ja rakettien työntövoiman vaikutus aluksiin on toteutettu esimerkillisesti, ja alusten ohjattavuus on huippuluokkaa. Erityismaininnan ansaitsevat äänitehosteet, jotka hivelevät tärykalvoja.

YouTube video Turboraketti pelistä

Turboraketti, 8.0 out of 10 based on 14 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Testeri

Peliarvostelu kirjoitettu:

18.1.2013

Jätä kommentti