VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.0/10 (1 ääni )

Retropelit tekevät paluuta ja vanhojen pelien arvo kasvaa.


Nuoruuden aikoina kun nykyään aikuiset 30–40-vuotiaat miehet ja naiset sanoivat vanhemmilleen että videopelien pelaaminen ja ostaminen on hyödyllistä toimintaa, joka parantaa koordinaatiota ja refleksejä vastauksena oli yleensä vain nauruja ja hymyjä.

Ensimmäinen videopelikilpailu pidettiin kuitenkin jo vuonna 1972 ja pelikilpailut ovat vain kasvaneet suosiossa vuosien myötä ja 80-luvulla ruvettiin pitämään entistä enemmän kilpailuja. Internetin kasvaneen suosion myötä 90-luvulla erilaisia turnauksia ruvettiin pitämään internetin välityksellä ja suosio jatkoi vain kasvamistaan. Nykyinen esports maailma rupesi rakentumaan 2000 luvun alkupuolella ja maailmanlaajuiseen suosioon sekä miljardien markkina-arvoon.  Tarkempaa tietoa voi lukea hotspawnin the history of esports artikkelista.

Retropeleillä tehdään myyntiennätyksiä

Vuoden 2019 alkupuolella tehtiin ensimmäinen kauppa klassisen Nintendo entertainment system (NES) pelillä joka ylitti 6 numeroisen summan. Klassinen super mario bros peli myytiin hintaan 100 150 dollaria, aikaisempi myyntiennätys samalle pelille oli vuonna 2017 hintaan 30 000 dollaria. Kyseessä ovat tietysti keräilykappaleet, sillä klassikkopeliä pääsee pelaamaan Nintendo Switch online tilauksella eikä peli muutenkaan ole niin harvinainen, onhan sitä myyty yli 40 miljoonaa kappaletta. Keräilykappaleet ovat kuitenkin jatkuvassa nousussa ja priimakuntoisen pelin arvo tulee vain kasvamaan. Muita huikeita myyyntiennätyksiä on tehty myös Atarilla ja Gamma Attack on mahdollisesti harvinaisin peli mikä on olemassa, pelitä tuotettiin vain 1 kappale ja sitä on yritetty myydä eBay huutokaupassa 500 000 dollarin osta heti hintaan. Atarin pelejä on myyty useita muitakin, esimerkiksi Birthady Mania peli myy 15 000–30 000 dollarin hintaan, Air raid on suunnilleen samoissa hinnoissa, Red Sea Crossing myy 10 000–15 000 dollarin hintaan. Nintendollakin on tietysti muita pelejä jotka myyvät hyvään hintaan, esimerkiksi nintento world  championships: gold edition myy hintaan 15 000–20 000, 1991 mallin nintendo campus challenge myy samoin 15 000–20 000 hintaan. Yli tuhannen euron arvoihin on ruvettu pääsemään jo ensimmäisen playystation peleillä ja elemental gearboltin erikoisversiosta voi saada jopa 2000 dollaria.

Vanhoja pelisarjoja elvytetään

Viime vuosina on huomattu että retropeleillä on menekkiä ja monia sarjoja onkin ruvettu elvyttämään joku remasteroimalla ja uudelleenjulkaisemalla pelejä, tuottamalla uusia pelejä sarjaan tai myymällä lisenssi bärndin käytölle eri firmoille. Nettikasinot esimerkiksi tarjoavat jo Street Fighter 2 kolikkopeliä kuten kirjoitimme jo heinäkuussa. Suosittu tapa käyttää klassista brändiä on julkaista sama peli tai variaatio siitä mobiililaitteille. Tunnetut nimet kuten Pac-Man, Tetris ja Sonic ovat kaikki keränneet oman osansa suosiota 2000-luvun jälkeen.

Pokemon brändille ja sen elvytystarinalle Pokemon Go:lle voisi omistaa useammankin kappaleen. Pelin ilmestyttyä internet oli täynnä tarinoita siitä kuinka peli on rikkonut ennätyksiä myyntituloksillaan ja kuinka peli on saanut ihmiset liikkumaan taas. Peli oli vuonna 2016 niin suosittu että useat tohtorit useista eri yliopistoista johon lukeutuu mm. Harvard tekivät pitkällisen tutkinnan pelin vaikutuksista terveyteen. Vaikka tutkimuksen lopputulos oli että peli tuottaa mainittavia terveyshyötyjä vain noin kuuden viikon ajan pelin asennuksesta on tämä kuitenkin erityislaatuista kun puhutaan peleistä. Tutkimuksen tulosta on hiukan kritisoitu koska siihen osallistuneet eivät välttämättä olleet oikeasti innoissaan pelistä tai olleet Pokemon faneja. Asiasta kiinnostuneet voivat lukea tutkimuksen täältä.

Mikäli omat konsolipelit ja konsolit on tullut heitettyä pois tai lahjoitettua vuosia sitten nyt on hyvä ottaa hetki ja miettiä tuliko tehtyä oikea päätös. Mikäli konsolit ja pelit ovat vielä tallessa nyt voisi olla sopiva hetki katsoa minkä arvoisia ne ovat nykyisellä markkina-arvolla.

Retropelit tekevät paluuta ja vanhojen pelien arvo kasvaa., 7.0 out of 10 based on 1 rating
Peliartikkelin kirjoittaja:

eve

Peliarvostelu kirjoitettu:

3.10.2020

Jätä kommentti