VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.0/10 (2 ääntä )

Monopoly – klassinen lautapeli harppasi nettiin


Monopoly on vuosikymmenien ajan kuulunut monenlaiseen illanviettoon, ja sen laudalla on selvitetty, kuka on seurueen paras pelikassan hallitsija, sijoittaja, rakennuttaja ja riskinottaja. Vaikka pelin alkuperäisenä tarkoituksena oli kritisoida kapitalismia ja amerikkalaisia suurjohtajia, on lopputuloksesta tullut päinvastainen. Suositusta vuonna 1935 lanseeratusta retropelistä myydään aina vain uusia versioita.

Lautapelin patentoinut Charles B. Darrow sijoitti sen kadut alun perin Atlantic Cityyn, mutta vuosien kuluessa Monopolysta on tehty lukuisia erilaisia versioita. Suomalaisille tutuin on pelaajat Unioninkadulle, Eiraan, Pasilan asemalle ja muihin helsinkiläiskohteisiin vievä lauta, mutta Monopolyn erikoispainoksia löytyy muiden kansainvälisten kaupunkien lisäksi muun muassa rock-, elokuva- ja urheilumaailman hahmoilla maustettuna. Pelilaudoista on tullut sekä haluttuja matkamuistoja että arvokkaita keräilykohteita.

Kuva: Unsplash

Tuttu peli, uudet säännöt

Kenties jännittävin muunnelma on Monopoly Cheaters Edition, jossa kaikki keinot ovat sallittuja voiton tavoittelemiseksi. Sääntöjä voi venyttää, taivuttaa ja kiertää esimerkiksi muovisilla käsiraudoilla, joilla vankilasta vapaudutaan heti, kun vartijan silmä välttää oikean noppaluvun tai Vapaudu vankilasta -kortin näyttämisen sijaan. Huijauksesta on mahdollista myös jäädä kiinni, jolloin seuraukset ovat kaikkea muuta kuin mukavat.

Perinteisen Monopoly-pelin tavoitteena on ajaa vastustajat konkurssiin. Voittaja on pelaaja, jolla on viimeisenä pelirahaa tai omaisuutta, jota ei ole pantattu. Peli kulkee eteenpäin kahta arpakuutiota heittämällä, ja laudan poikki matkatessa pelaajilla on mahdollisuuksia hankkia eriarvoisia tontteja ja rakentaa niille kiinteistöjä. Kun pelaajaa astuu toisen omaisuudelle, on hänen maksettava omistajalle tontin sisältämien rakennusten määrittämä rahasumma.

Lisämaustetta peliin tuovat tonteista käytävät huutokaupat, mätkyjä, lisävoittoja tai muita yllätyksiä järjestävät Sattuma ja Yhteismaa -kortit sekä tietenkin vankila, parkki- ja lähtöruutu. Kuin tavallisessakin elämässä, sähkö- ja vesilaskut voivat mätkähtää maksettavaksi samoin kuin kiinteistöverokin. Monopoly on siitä hieno peli, ettei siinä menestyminen ole pelkästään onnen kantamoisesta kiinni. Pelirahoja on osattava säännöstellä ja esiin tuleviin mahdollisuuksiin uskallettava tarttua.

Monopoly netissä

Kun Monopolya pelataan netissä, voi kyseessä olla virtuaalinen versio jostakin pelin fyysisestä pelilaudasta. Toinen vaihtoehto on, että peliä pelataan oikeita rahapanoksia vastaan onnenpyörää muistuttavana pelinä. Live-pelejä valmistava Evolution Gaming on luonut rakastetusta Monopolysta version, jossa pelaajien tehtävä on arvata, mihin numeroon pyörä pysähtyy. Jos veikkaus osuu oikeaan, pelaaja saa panoksensa takaisin moninkertaisena.

Tässä versiossa ei ole lautaa ja kierros on huomattavasti tavallista nopeampi. Studiolta suoratoistettua peliä johtaa ammattitaitoinen pelinjakaja, ja kasino kokoaa saman pelin ääreen pelaajia ympäri maailmaa. Osallistujat voivat käyttää pelin sisäistä chat-ikkunaa keskustellakseen keskenään ja nauttia lisätyn todellisuuden ja live-pelin yhdistelmästä. Mukana on nimittäin pelilaudoilta tuttu Mr. Monopoly. Kun Monopoly Liven erikoistoiminnot käynnistyvät, hahmo liikkuu laudalla lisävoittoja jakaen ja live-jakajan kanssa virnuillen.

Online Monopolyn seuraava etu on joidenkin pelilautojen tarjoama mahdollisuus muuttaa näkymää pelaajan mielen mukaan. Esimerkiksi Ubisoftin myymä Monopoly sisältää kolme erilaista maisemaa: kaupungin, huvipuiston ja kummitustalon. Positiivista on sekin, että netissä pelattavan Monopoly-kierroksen kesto on lautapeliä huomattavasti lyhyempi. Usein pelaajat itse voivat asettaa pelilleen aikarajan, jonka päättyessä eniten rahaa ja omaisuutta haalinut kilpailija voittaa.

Kuva: Unsplash

Laitevaatimukset netti-Monopolyn pelaamiseen

Moni pelaaja suosii tablettia, kun pelaa digitaalisia lautapelejä, koska kosketusnäyttöä täppäilemällä pääsee jo lähemmäs aitoa lautapelikokemusta. Se, millä laitteella Monopolya on mahdollista pelata, riippuu suuresti valitusta versiosta. Osaa on mahdollista pelata selaimessa, kun taas toiset versiot edellyttävät sovelluksen lataamista. Peli on saatavilla Google Playssä ja Apple Storessa, mutta myös pelikonsoleille ladattavana versiona.

Netissä pelattavan Monopolyn hinta vaihtelee pelattavan version mukaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, etteivät ilmaispelit ole Monopolyn virallisia versioita. Pelaajien viihtymiseen asia ei välttämättä vaikuta lainkaan, sillä rakastetusta peli-ideasta on markkinoilla lukuisia toimivia eri pelivalmistajien julkaisemia mukaelmia.

Monopoly – klassinen lautapeli harppasi nettiin, 6.0 out of 10 based on 2 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

eve

Peliarvostelu kirjoitettu:

27.2.2021

Jätä kommentti