VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.0/10 (1 ääni )

Kuka keksi legendaarisen, kaikkien rakastaman Crash Bandicootin?


Videopeliyritys Naughty Dog ei ehkä vielä vuoden -96 ensimmäisen julkaistun Crashin jälkeen ollut tietoinen, millaisen kultakaivoksen sai aikaiseksi. Kyseisenä vuonna syntyi ehkä 90-luvun yksi legendaarisimmista konsolipeleistä, Crash Bandicoot. Tämä oranssin värinen hassun hauska pussimäyrä seikkailee erilaisissa tasohyppely kentissä, jossa sillä on vastuksenaan erilaisia pahiksia ja niiden apureita.

Peli saavutti nopeasti heti ensimmäisen, vuonna -96 julkaistun pelin jälkeen yli miljoonan dollarin myynnin, lisäksi se sai medialta osakseen laajasti hyviä arvosteluja.

Pian ensimmäisen julkaisun jälkeen alkoi Crash-pelisarjan nousukiito, jolle ei vielä tänäkään päivänä näy loppua. Ensimmäistä teosta seurasi Cortex Strikes Back, joka nostikin Crash Bandicootin myyntirajan yli viiteen miljoonaan. Tästä seurasi kolmannen pelin kehitys, joka sai nimekseen Warped ja ilmestyi vuonna -98.

Konsolipelien ohella on hyvä testailla netin eri mahdollisuuksia, kohteena voi olla pikakasino.

  1. Pelin syvempi kulku sekä saatavuus eri konsoleille

Tässä kaikkien rakastamassa, ikonisessa tasohyppelypelissä edetään saarelta toiselle ratoja pitkin. Tarinan päähahmo Crash yrittää monin eri keinoin pelastaa tyttöystävänsä Tawna Bandicootin. Matkalle osuu mitä moninaisempia haasteita, joista Crashin tulee selvitä hyppimällä, juoksemalla, pyörimällä, sekä ratsastamalla erilaisilla eläimillä, kuten jääkarhunpennulla, dinosauruksella ja villisialla. Crash voi voittaa vastuksiaan myös pyörimällä, jonka avulla avautuvat myös laatikot. Tietyistä laatikoista voi löytää Aku Akun naamarin, kuitenkin suurin osa laatikoista on varustettu omenoilla, joita tulee myös kerätä pelin edetessä.

Elämän menettää aina suoraan, jos Crash putoaa veteen, rotkoon tai saastemönjään.

Pelissä on mahdollista saada Crashin apuriksi intiaaninaamio Aku Aku, joka voi pelastaa Crashin aina muutaman kuoleman verran. Aku Aku voi myös olla Crashin naamalla, jolloin pelaaja pääsee liikkumaan pelissä pienen hetken ajan kuolemattomana.

Crash Bandicootiin kuuluu lukematon määrä erilaisia välineitä sekä keksintöjä, joita pelaaja pääsee hyödyntämään aina peleissä edetessä. Osa onkin ansaittavissa vasta aivan pelin loppupuoliskolla.

Jokainen peli koostuu tasoista, jotka tulee päästä läpi edetäkseen. Pelin tapahtumapaikat sijoittuvat kolmeen Kaakkois-Australiassa sijaitsevaan saareen, jotka ovat saaneet nimekseen N. Sanity Island, Wumpa Island sekä Cortex Island.

Crashin arkivihollinen on ilkeä tiedemies Neo Cortex, jota vastaan Crash taistelee useassa eri pelissä. Cortexin tarkoituksena on vallata maailma hänen mutatoitujen eläimiensä avulla.

Muita pelin päähenkilöitä ovat esimerkiksi Papu Papu, huonotuulinen intiaaniheimon päällikkö; Ripper Roo, hullunkurinen mutanttikenguru; Koala kong, sekä Pinstripe Potoroo, Cortexin henkivartija joka käyttää konepistoolia.

Muistitko muuten, miten Crash on saanut pelissä alkunsa? Tohtori Cortex yritti kehittää Crashista oman mutaationsa tarkoituksiinsa, mutta jollain ilveellä Crash pääsi pakenemaan Cortexin laboratoriosta.

Crash Bandicoot on ollut aina 90-luvulta asti suuri eri-ikäisten pelaajien suosikki. Siitä ollaankin julkaistu yhteensä 19 eri julkaisua, uusimpana markkinoilla loistaa Crash Bandicoot 4: It’s About Time. Pelin kehittämisessä on myös ollut mukana useita eri videopeliyrityksiä, kuten Radical Entertainment, King, Toys of Bob sekä Vicarious Visions.
Crash pelisarja on saatavana erilaisille konsoleille, kuten Wiille, Xboxille, Nintendo GameCubelle, Nintendo DS:lle, Nintendo Switchille, Androidille, iOS:lle sekä PlayStation Portablelle.

  1. Oletko videopelien kuumimpia uutuuksia – Crash Bandicoot 4: It’s About Time?

Kun Naughty Dogin kehittämät pelit haluttiin elvyttää uudelle sukupolvelle, pestattiin Vicarious Visions –pelistudio kehittämään Crashin tarinaa seuraaville sukupolville.
Crash-trilogiaa pidetään varmasti yhtenä pelihistorian näyttävimpinä uudelleenjulkaisuina, joka on onnistunut päivityksistään huolimatta säilyttämään alkuperäisten pelien tyylin sekä tunnelman.

Uusimpien Crashien pelaaminen on kaikinpuolin yksityiskohtaisempaa, elävämpää ja komeampaa. Uusimmassa It’s About Time-julkaisussa pelaajille onkin luvassa mahtava seikkailu uusilla maailmoilla sekä mielettömillä taidoilla. Neo Cortex ja N. Tropy suunnittelevat ei vain meidän universumin, mutta myös muiden universumien valtaamista. Crashilla ja Cocolla ei olekkaan muuta vaihtoehtoa, kuin laittaa seikkailuhousut jalkaan ja hypätä kohti uusia haasteita.

Uusimmassa julkaisussa pelataan ajan parissa, sillä se on pirstoutunut. Crashin ja Cocon on pelastettava päivä, yrittäen yhdistää neljä kvanttinaamiota todellisuuden sääntöjä uhmaamalla. Luvassa on uusia kykyjä, sekä uusia pelattavia hahmoja. Heittäydy vaihtoehtoisten ulottuvuuksien sekä yliövereiden pomojen tarjoamaan unohtumattomaan seikkailuun.

Koska Crash-pelit ollaan alkuperäisesti kehitetty yli 20 vuotta sitten PS1:n erittäin rajalliselle kapasiteetille, tuntuvat pelien tasot nyt pahimmillaan hyvinkin ahtailta. Samoin pelityyli, jossa on käytännössä yksi tapa edetä ja se vaatii runsaasti taitoa, erehtymistä ja useita yrityksiä, väittäisin, että melkein kaikki AAA-tason nykypelit tarjoavat enemmän liikkumavaraa sekä vaihtoehtoja.

Ovatko perinteiset tasohyppelypelit jäämässä esimerkiksi VR-pelaamisen jalkoihin, vai jaksaako myös tulevia sukupolvia kiinnostaa peleissä hitaasti edistyminen? 

Kuka keksi legendaarisen, kaikkien rakastaman Crash Bandicootin?, 6.0 out of 10 based on 1 rating
Peliartikkelin kirjoittaja:

eve

Peliarvostelu kirjoitettu:

21.3.2021

Jätä kommentti