VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.4/10 (29 ääntä )

Gran Turismo


Gran Turismo on Polyphony Digitalin 1997 tekemä autopelisimulaatio, joka julkaistiin Sony PlayStation konsolille.

Gran Turismo on huimaan suosioon noussut pelisarja, josta on tehty useita menestyneitä jatko-osia. Pelille on tyypillistä kilpa-autoilu autoradoilla sadoilla aidosti mallinnetuilla lisenssiautoilla, sekä autojen virittely. Gran Turismo yhdisti useiden eri autopelien ominaisuudet yhteen pakettiin ja loi siitä menestyksekkään autosimulaation.

Pelissä voidaan ajaa vapaita ajoja haluamillaan radoilla ja autoilla tekoälyä tai kaveria vastaan moninpelinä. Pääasiassa peli kuitenkin painottuu pelin monipuoliseen uramoodiin, missa pelaaja aloittaa pienellä rahasummalla ostaen halvan auton. Pelaajan tehtävänä on virittää pienellä summalla rahaa ostettu auto ja voittaa sillä helppoja kilpailuja. Pelaajan on myös ajettava erilaisia lisenssejä, jotta voi osallistua parempiin kilpailuihin. Kilpailuista voi voittaa rahapalkintoja, autoja ja pokaaleja, jotka mahdollistavat pelissä etenemisen.  Pokaaleiden voittaminen avaa pelaajalle mahdollisuuden osallistua useammille kilpailuradoille.

Luonnollisesti ensimmäisellä halvalla autolla ei pitkälle pötkitä pelkällä virittämisellä, joten rahaa joutuu keräämään myös uuteen autoon, jota voidaan virittää enemmän. Pelin edetessä autojen tehot kasvavat ja kisojen vaikeustaso kasvaa. Jotta peliin saataisiin vielä lisää sisältöä on peliin lisätty eri autotyyppien omat kilpailut, jotka pelaajan on myös voitettava läpäistäkseen pelin.

Gran Turismo sisältää valtavan 180 auton ja 11 radan sisällön. Kaikki pelin autot ovat lisenssiautoja ja näin nimet ja logot ovat aitoja. Pelissä ajetaan ratoja myös eri suuntaan, joka tuo ratoihin enemmän sisältöä.

Peli sisältää monipuolisen musiikkiraidan aitojen artistien kappaleista, joiden musiikkityyli sopii pelin luonteeseen hyvin.

Pelin huonona puolena voidaan pitää autojen käyttäytymistä radalla tietyissä tilanteissa. Kilpailua ajettaessa nelivedoilla tai takavetoisilla autoilla on mahdoton tehdä hallittua luisua tai pyöräytystä radalla. Lisäksi peli alkaa olemaan loppua kohden hieman puuduttava, jos kaikki normaalit kilpailut on jo ajettu voittoon, mutta pelaaja pakotetaan ajamaan pikkuautojen luokkaa läpäistäkseen pelin. Myös pelin automerkit ovat liian Japanilaispainotteisia. Myös turhien lisenssien ajaminen on usein hyvinkin puuduttavaa.

Gran Turismo on kaikin puolin hyvin onnistunut autopeli, joka yhdistää grafiikan, autojen virittelyn ja autokilpailun yhdeksi valtavaksi kokonaisuudeksi, jota on mukava pelata aina uudestaan.

YouTube video Gran Turismo pelistä

 

Gran Turismo, 7.4 out of 10 based on 29 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

29.9.2012

Jätä kommentti