VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.5/10 (4 ääntä )

Zarch


Zarch tai toiselta nimeltään Virus on Elite pelisarjan tekijän David Brabenin 1987 tekemä 3D-ammuntapeli missä pelaaja ohjastaa avaruusalusta puolustaen lähialuetta muukalaisten invaasiolta. Zarch julkaistiin Virus nimellä 1988 ja portattiin Atari ST:lle, Commodore Amigalle, IMB PC:n MS-DOS:ille ja ZX Spectrumille.

Virus oli yksi aikansa ensimmäisistä täysin 3D:tä käyttävistä peleistä ja näin pioneerinä seuraaville 3D-peleille. Lisäksi aluksen ohjattavuudessa oli käytetty täysin uutta tekniikkaa, jossa alusta pystyi ohjaan pelkällä hiirellä kääntäen aluksen suuntaa, kuten nykyajan 3D-mallinnusohjelmissa.

Pelissä on tehtävänä ohjastaa avaruusalusta nimeltä ”Lander”, joka omaa rajatun tulivoiman. Aluksella tulee puolustaa lähimaastossa olevia kohteita vihollisalusten hyökkäysaalloilta. Lähialueella liikkuu muukalaisaluksia, jotka levittävät virusta ympäri maastoa. Viruksen levittävät alukset ovat hitaita ja isoja kohteita, jotka on helppo tuhota, mutta pelin edetessä vastaan tulee useita erityyppisiä aluksia jotka eivät välttämättä levitä virusta, vaan niiden tehtävä on hyökkää pelaajan kimppuun. Vastaavat alukset ovat huomattavasti vaikeampia saada tuhotuksi.

Zarch on kokemattomalle pelaajalle hyvin vaikea, esimerkiksi aluksen ohjauksessa missä hiiren ohjaus on todella herkkä.  Aluksella on yhdet rakettimoottorit suoraan alapuolellaan, joilla pelaaja nostaa alusta ilmaan. Aluksessa ei ole erillistä työntörakettia takana, vaan pelaajan on käännettävä alusta kuin helikopteria liikkuakseen eteenpäin. Jos alusta kääntää liian jyrkästä, saattaa se kiepahtaa helposti ylösalaisin ja syöksyä vauhdilla maahan. Lisäksi alus on hyvin herkkä hajoaan ja jo yhden vihollisen osuma saattaa tuhota aluksen. Alus kuluttaa polttoainetta rakettimoottoria käytettäessä ja pelaaja on näin pakotettu väliajoin tankkaamaan alusta. Tankkauspisteelle laskeentuminen on kuitenkin aina riskialtista aluksen ohjattavuuden takia. Lisäksi tankatessa vihollisalukset saattavat hyökkää pelaajan kimppuun, milloin peli on pelattu.

Vasemmassa yläkulmassa on tutka, joka helpottaa maastossa lentämistä, sekä näyttää viruksen saastuttaman maaston punaisena. Tutkan näkymät tulevat maastossa sijaitsevista tutkatorneista, joten jos jonkin alueen tutkatorni tuhotaan, ei pelaaja näe aluetta kartalla.

Youtube video Zarch pelistä :

Zarch, 6.5 out of 10 based on 4 ratings
Zarch koodit ja vihjeet Kopioi leikepöydälleNäytä koodit
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

22.8.2012

Jätä kommentti