VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 5.8/10 (4 ääntä )

Ultima


Ultima on Origin Systemsin tietokoneroolipelisarja. Origin Systems on nykyisin osa Electronic Artsia.

Osat 1–5 julkaistiin pääasiassa 8- ja 16-bittisille mikrotietokoneille ja PC-yhteensopiville, joista yleensä Apple II -versioon panostettiin eniten. 6. osasta alkaen pelit ovat olleet pääsääntoisesti PC-pelejä.

Ultima-pelit sijoittuvat pääasiallisesti maailmaan nimeltä Britannia. Pelit ovat pääasialliselta sisällöltään fantasiaa, mutta sisältävät myös osin viitteitä tieteistarinoihin.

Ultima-sarja on ollut monessa mielessä hyvin merkittävä tietokonepelien historiassa. Se oli yksi ensimmäisistä kehittyneistä tietokoneroolipeleistä, ja jokaisessa versiossa esiteltiin useita innovaatioita, joita kopioitiin toisiin peleihin laajalti.

Ultima Online oli yksi ensimmäisistä suosituista massiivisista Internet-roolipeleistä. Se nivoutuu varsinaiseen Ultima-sarjaan lähinnä maailmansa ja eräiden henkilöhahmojensa puolesta, mutta ei kuitenkaan ole varsinaisesti osa itse pelisarjaa.

Sarjan pelit jakaantuvat kolmeen trilogiaan, joissa kaikissa on kuitenkin lisäosia.

 • Pimeyden aika (Ultima IIII)
  • Varsinaiseen Ultima-kaanoniin kuulumaton Garriottin aikaisempi peli Akalabeth, kuten ilman Garriottin lupaa VIC-20:lle tehty Escape from Mt. Drash voidaan laskea tähän ryhmään kuuluvaksi
 • Valaistumisen aika (Ultima IVVI)
  • Ultima VI:n pelimoottoriin pohjautuen tehtiin kaksi erillistä Worlds of Ultima-seikkailua (Savage Empire ja Martian Dreams)
  • Ultima Underworld sijoittuu Britanniaan Ultima VI:n ja Ultima VII:n välisenä aikana
 • Maailmanlopun aika (Ultima VIIIX).
  • Ultima Underworld II sijoittuu aikaan Ultima VII:n ja Ultima VII Part 2: Serpent Islen välissä
  • Ultima VII Part 2: Serpent Isle on suoraa jatkoa Ultima VII:lle (ja UUW2:lle).

 

Ultima I – III

Pelisarjan ensimmäiset kolme osaa (Ultima IIII, julkaistu vuosina 1981, 1982 ja 1983) kertovat toisesta maailmasta tulleesta Muukalaisesta, joka saapui Sosariaan hädän hetkellä, tekemään tyhjiksi velho Mondainin, tämän nuoren rakastajatteren Minaxin, ja demonisen olennon Exoduksen suunnitelmat. Kunkin pahuuden triadin jäsenen kukistuminen johti mullistuksiin, joiden ansiosta Sosaria vähitellen muuttui Britanniaksi. Sisällöllisesti nämä pelit ovat suhteellisen köyhiä ja jopa jossain mielessä huvittavia – Garriott ei ollut vielä täysinoppinut pelisuunnittelija, eikä edes uskonut pelisarjasta tulevan niin suosittu. Ultima II oli oikeastaan lähempänä tieteisparodiaa. Ultima III oli kuitenkin jo varsin suosittu peli.

Kuvankaappaukset Ultiman ensimmäisistä pelisarjoista :

Ultima I Youtube video :

Viittaukset : Wikipedia Ultima pelisarjan kuvaus

Ultima, 5.8 out of 10 based on 4 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

25.10.2011

Voit jättää vastauksen, tai trackback omalta sivustolta.

Jätä kommentti