VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 8.4/10 (14 ääntä )

Transport Tycoon tiedoston lataus
Lataa Transport Tycoon
Koko: 0.00B
ladattu: kertaa

Transport Tycoon


Transport Tycoon ja Transport Tycoon Deluxe ovat Chris Sawyerin kehittämä ja MicroProse-yhtiön 1994 julkaisema rakennussimulaatio, missä pelaaja asettuu kuljetusfirman johtoon.  Transport Tycoon Deluxe julkaistiin PC:n MS-DOS:ille, sekä myöhemmin Windows järjestelmille. Pelistä on myös kehitetty avoimen lähdekoodin versio OpenTTD, joka on pitkälti samanlainen alkuperäisiin Transport Tycoon peleihin lisättynä kuitenkin uusilla ominaisuuksilla.

Peliä voidaan pelata joko yksinään, tai kilpaillaan muita kuljetusfirmoja vastaan, joita ohjaa tietokone- tai ihmisvastus. Pelissä pelaajan tehtävänä on kuljettaa matkustajia ja tavaroita paikasta toiseen erilaisilla kulkuneuvoilla, kuten junilla, lentokoneilla, laivoilla, rekoilla ja busseilla.

Peli alkaa pienellä pääomalla, jolla voidaan rakentaa ensimmäisenä kahden paikan välinen kuljetusyhteys. Yleisesti peli kannattaa aloittaa pienillä investoinneilla, kuten bussi-, rahti- ja rekkaliikenteellä. Autokuljetuksessa ei tarvitse investoida, kuin pysäkkeihin, lastauslaitureihin ja itse ajoneuvoihin. Tietysti, jos esim. kahden kaupungin välillä ei kulje tietä, tulee pelaajan rakentaa yhteys näiden välille. Kun pelaaja on saanut kerättyä enemmän pääomaa, voidaan autokujetuksista siirtyä vaikka juna- tai laivaliikenteeseen. Investoinnit ovat suurempia, mutta samoin ovat rahtien kuljetuskapasiteetti ja näiden myötä tulotkin. Viimeisenä investointina on yleensä lentoliikenne, johon joudutaan investoimaan jo isompia summia lentokenttiin ja lentokoneisiin.

Pelin tulot määräytyvät kysynnän ja kuljetuksen nopeuden myötä. Kaupunkien välillä tapahtuva posti- ja matkustajakuljetuksissa ei tarvitse suunnitella paljoa, mutta tuotantolaitoksien välillä pelaajan kannattaa suunnitella hyvin reitit ja mihin laitoksiin tuotteita kuljetetaan.

Pelissä on hyvin monipuolinen tuotteiden jalostusmekaniikkaa, joka onkin pelin yksi nerokkaimmista toteutuksista. Esimerkkinä pelaaja voi kuljettaa raakapuuta metsästä sahalle, jossa se sahataan lautatavaraksi, josta se taas voidaan kuljettaa vaikka huonekalutehtaaseen. Jokaisen jalostusprosessin myötä pelaaja kerää omat rahat taskuunsa ja yleensä tuotantolaitokset maksavat sitä paremmin, mitä pidemmälle tuotetta jalostetaan. Luonnollisesti kaupungit eivät maksa raakapuun kuljetuksesta kaupunkiin, mutta huonekaluille on kaupungeissa kova kysyntä.

Pelissä on myös avustukset, jotka kannustavat pelaajaa laajentamaan omaa kuljetusverkostoa. Yleisesti nämä ovat rahabonuksia, jotka maksetaan kahden etapin välisestä kujetuksesta tietyllä tuotteella tai matkustajille.  Näin pelaaja nettoaa moninkertaisen summan rahdin kuljetuksesta ensimmäisellä kerralla.

Pelissä on kuluva  aika jonka myötä kaupungit kehittyvät ja laajentuvat, uusia tehtaita, maatiloja ja muita laitoksia rakennetaan. Syntyy uusia reittejä, joista pelaaja voi saada tuottoa. Myös uusia, parempia kuljetusvälineitä tulee käytettäväksi ja myöhemmin ne korvaavat vanhat mallit.

Monet harrastelijakehittäjät ja kokeneet pelaajat alkoivat pian kaivata peliin lisää toimintoja ja totesivat että pelissä oli muutenkin paljon parantamisen varaa. Ensimmäisten korjausten kehittäminen alkoi vuonna 1999. Josef Drexler halusi korjata joitakin pelin virheitä ja tuoda siihen uusia ominaisuuksia. Samalla hän oppi pelin ohjelmakoodista yhä enemmän ja enemmän. Esimerkiksi junien uudet merkkivalot, vetureiden yhdistäminen moninvetoon, tyyli ja nopeus ovat kaikki paranneltuja tai eteenpäin kehiteltyjä.

Ajan kanssa TTDPatch houkutteli viimein lisää kehittäjiä. Kuten erästä kuljetuspeliä Simutransia, myös TTDPatchia kehittää nykyisin joukko ohjelmoijia ja aktiivinen yhteisö tukee heidän työtään luomalla uusia ajoneuvoja, grafiikoita ja jopa kokonaisia paketteja (mm. Suomen junamallien kokoelma on kehitteillä, joten jossain vaiheessa tulevaisuudessa voi olla mahdollista pelata VR:n junilla — niin uusilla kuin vanhoilla).

Youtube video Transport Tycoon pelistä :

 

Artikkelin tekemisessä on käytetty osittain apuna Wikipedia Transport Tycoon kuvausta

Transport Tycoon, 8.4 out of 10 based on 14 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

22.9.2011

Voit jättää vastauksen, tai trackback omalta sivustolta.

Yksi vastaus to “Transport Tycoon”

  1. impivaara joonas sanoo:

    Tämän parissa tuli aikoinaan vietettyä useita tunteja. Lopussa pelistä kyllä menee hieman mielenkiinto kun on rakentanut jo lähes kaiken mahdollisen, mutta ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista managerointi- ja simulaatiopeleistä mitä tuohon aikaan oli tarjolla.

Jätä kommentti