VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 8.1/10 (8 ääntä )

Quake tiedoston lataus
Lataa Quake
Koko: 0.00B
ladattu: kertaa

Quake selaimessa
Pelaa Quake selaimessa

Quake


Quake on id Softwaren 31. toukokuuta 1996 julkaisema FPS-peli. Quake oli Descentin ohella ensimmäisiä FPS-pelejä, joissa maailma koostui lähes täysin kolmiulotteisista objekteista, toisin kuin sen edeltäjissä, jotka käyttivät 2D-spriteja hahmojen ja muiden objektien luomiseen. Quake on Doomin henkinen jälkeläinen. Vaikka pelisarjat ovatkin erilliset, niillä on paljon yhtäläisyyksiä, kuten mielikuvitukselliset vastustajat, scifi-teema sekä neogoottinen ympäristö. Quake ja sen jatko-osat Quake II (julkaistiin vuonna 1997), Quake III Arena ja Quake 4 ovat myyneet yhteensä yli neljä miljoonaa kappaletta.

Ensimmäistä Quakea odotettiin lehdistössä ja pelaajien keskuudessa todella hartaasti, koska id Softwaren edellinen peli oli ollut niin suuri ilmiö. Julkaisun jälkeen monet ilmaisivat hienoisen pettymyksensä siitä, ettei peli ollut niin vallankumouksellinen kuin mitä odotettiin. Quaken aidosta kolmiulotteisuudesta huolimatta samana vuonna ilmestynyt Duke Nukem 3D näytti suunnilleen yhtä yksityiskohtaiselta, joten Quake ei onnistunut erityisemmin säväyttämään pelaajia grafiikallaan. Etenkin moninpelinä Quake kuitenkin saavutti erittäin suuren suosion ja muodostui Doomin todelliseksi perilliseksi syrjäyttäen muut pelit.

Quake-sarja oli myös ensimmäisiä pelejä, jotka hyödynsivät 3D-kiihdytinkortteja, kuten 3dfx:n Voodoo Graphics -korttia. Vaikka Doom olikin jo tehnyt moninpelin tunnetuksi, Quaken muunnos QuakeWorld tarjosi ensimmäisenä mahdollisuuden moninpeliin Internetin yli. QuakeWorld oli myös muunneltavissa käännettävällä komentosarjakielellä, QuakeC:llä, joka mahdollisti omien muunnosten tekemisen pelistä, modauksen.

Ensimmäinen merkittävä muunnos oli Threewaven Capture the Flag (CTF). Lipunryöstö on muodostunut myöhempienkin moninpelien vakioviihteeksi jo Doomissa esitellyn deathmatchin lisäksi. Ehkä suosituin Quaken moninpelimuoto oli Team Fortress, lipunryöstö yhdistettynä eri pelaajaluokkiin, joilla oli omanlaisensa aseistus ja siitä seuraavat rajoitukset ja edut.

Quaken (muunneltua) pelimoottoria käyttäviä pelejä ovat muun muassa HeXen II ja Half-Life (GoldSrc-pelimoottori).

Quaken karttoja yms. voi editoida esimerkiksi QuArK-ohjelmalla. Aikoinaan myös WorldCraft ja Qoole olivat suosittuja karttaeditoreja.

Quake 1 Youtube video :

Viittaukset : Wikipedia Quake pelin kuvaus

Quake, 8.1 out of 10 based on 8 ratings
Quake koodit ja vihjeet Kopioi leikepöydälleNäytä koodit
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

1.11.2011

Voit jättää vastauksen, tai trackback omalta sivustolta.

4 Vastausta to “Quake”

  1. sakke sanoo:

    I WANT THAT GAME

  2. wanhus sanoo:

    Järjestään on artikkeleissa virheitä, kuten tässäkin. Kannattaisi selvittää historia ennen kuin alkaa säveltämään Trumpina. HL käyttää vain 30% quake2 moottorin koodia loput oli valven omaa käsialaa koska q3 ei taipunut suoraan HL tarpeisiin.

Jätä kommentti