VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.0/10 (1 ääni )

Nintendo-hahmojen värikäs maailma


Nintendo ei juuri esittelyitä kaipaa peliharrastajien keskuudessa. Japanilainen videopeliyritys on valloittanut maailmaa videopeleillään jo 1970-luvulta saakka. Moni ei tiedä, että Nintendon juuret ulottuvat vuoteen 1889, jolloin Fusajiro Yamauchi perusti yrityksen myydäkseen käsintehtyjä korttipelejä. Tuskin mies tiesi tuolloin, että Nintendo tulisi mullistamaan pelimaailmaa vielä yli sata vuotta myöhemmin. Nintendon suosion salaisuus piilee osaltaan sen värikkäissä ja valloittavissa pelihahmoissa, joiden parissa pelaajat pääsevät seikkailemaan virtuaalimaailmoissa arvoituksia ratkoen. Seuraavassa esittelemme Nintendon merkittävimpiä pelihahmoja valottaen niiden taustatarinaa.

Donkey Kong

Donkey Kong on Nintendon vanhin franchise. Ensimmäistä kertaa pelaajat pääsivät seikkailemaan raivokasta tynnyreitä heittelevää gorillaa vastaan pelihallissa vuonna 1981. Erikoisen Donkey Kong -hahmosta tekee se, että se esiintyy itseasiassa sankarin sijasta pelin vastustajana.  Donkey Kong on merkittävä merkkipaalu pelihistoriassa jo senkin takia, että se on ensimmäinen videopeli, joka kertoo kokonaisen tarinan videopelin muodossa. Tarina itsessään on suoraviivainen, gorilla ryöstää päähenkilön tyttöystävän. Päähenkilö nimetään Marioksi, ja loppu onkin historiaa. Donkey Kongin eräs suosittu versio oli vuonna 1994 lanseerattu Game Boy -versio, jossa Mario seikkailee viidakkoteemaisten tasojen läpi. Vasta Donkey Kong Country -nimisessä spin off -pelissä 1994 gorillahahmo muuttuu vastustajasta itse pelin sankariksi, seikkaillen tasojen läpi.

Donkey Kong -franchisen suosio pitää pintansa vielä 2020-luvullakin. Kaikkiaan Donkey Kongia on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta.

Mario – supersankari

Nintendon kiistaton keulakuva on Mario-pelihahmo, joka lienee pelihistorian tunnetuin hahmo vielä tänäkin päivänä. Ensimmäisen kerran sinihaalarinen viiksimies nähtiin Donkey Kong -hallipelissä vuonna 1983.

Seuraavaksi Mario sai oman pelinsä, Mario Brosin, josta tuli Nintendon pelihallien lippulaivapeli vuodesta 1983 alkaen. Pelissä amerikanitalialaiset veljekset, Mario ja Luigi, ovat saaneet tehtävän tutkia New Yorkin maanalaista elämää kuultuaan huhuja Ison Omenan viemäriverkostoa terrorisoivista olennoista.

Maailmanlaajuinen suosioon hahmo lennähti kuitenkin Nintendon NES-konsolin myötä (Nintendo Enterntainment System), joka oli 1980-luvun lopulla aikansa parhaiten myyvä pelikonsoli. Konsolialustalle kehitetyssä Super Mario Bros -pelissä putkimies-Mario lähtee pelastamaan prinsessa Peachia arkkivihollisensa Bowserin kynsistä.

Pelin kehittäjä Shigeru Miyamoto iski Mariolla franchise-kultasuoneen: sittemmin Mario on esiintynyt yli 200:ssa pelissä.

Pikachu – Pokemonin megastara

Pokemon ei tule ensimmäisenä mieleen Nintendosta puhuttaessa, mutta kyseessä on itseasiassa Nintendon toiseksi suurin franchise heti Marion jälkeen, ja pelisoftana Pokemon on myynyt yli 340 miljoonaa kappaletta. Pelin idea on yksinkertaisuudessaan tehokas: vuonna 1996 lanseeratussa pelissä pelaajien tehtävänä on ryhtyä Pokemon-kouluttajiksi, ja treenata toinen toistaan mielikuvituksellisemman näköiset anime-eläinhahmot kamppailemaan toisiaan vastaan. Pokemonin tunnetuin hahmo on Pikachu, keltainen salamahäntäinen sähköjyrsijä joka on valloittanut miljoonien pelaajien sydämet suloisella olemuksellaan ja “pika pika”-piipityksellään.

Pikachun ja ystävien voittokulku ei lopu konsoleihin. Pokemon Go on maailman ladatuin mobiilipeli. Pokemon on tunnettu myös keräilykorttipelistään ja tv-animaatiosarjastaan, ja yli miljardi ihmistä on seurannut Pikachun seikkailuja yli 124 maassa. Pokemonista on tehty myös elokuva.

Princess Zelda

Mario on edelleen suosituin Nintendo-franchise myyntilukujen perusteella (yli 600 milj.), mutta The Legend of Zelda -peli kipuaa myyntiluvuissa neljännelle sijalle (105 milj). The Legend of Zelda on klassinen seikkailupeli, ja samoin kuten Donkey Kongin tapauksessa, pelille nimen antanut Zelda-prinsessa ei itseasiassa ole pelin pääsankari.

Prinsessa Zelda elää The Legend of Zelda -pelissä vanhakantaisessa miesten maailmassa: suurimman osan ajasta Zelda viettää lukittuna tyrmään odottaen pelin päähenkilön Linkin saapuvan pelastamaan häntä.

Peliltä löytyy laaja kannatusjoukko, ja monet julkisuuden henkilöt, kuten ammattipainija Cody Rhodes ja pokeriammattilainen Lex Veldhuis kertovat olevansa pelin faneja. Harva tietää, että edesmennyt koomikko-näyttelijä Robin Williams rakasti peliä niin paljon, että hän nimesi tyttärensä Zeldaksi.

Kirby

Kirby on mahdollisesti yksi pelihistorian erikoisimmista pelihahmoista, ja hahmoa onkin tituleerattu erääksi pelihistorian ikonisimmaksi hahmoksi. Vuonna 1992 Game Boylle lanseeratussa Kirbys Dream Land -pelissä pinkki pyöreä hahmo seikkailee imien vihollistensa voimia itseensä. Kukaan ei tiedä, mikä olento Kirby itseasiassa on, mutta ameebaa muistuttava hahmo olemukseltaan viattoman iloinen ja rakastaa ruokaa yli kaiken. Kirbyn kotipaikka on kaukainen planeetta nimeltään Pop Star, jonka suurin kaupunkia kutsutaan nimellä Dream Land.

Joku voisi väittää, että pelinkehittäjän Masahiro Sakurain aamukahvissa on ollut mukana muutakin kuin pelkkää kahvipapua, sen verran psykedeelistä maailmassa Kirby seikkailee. Mutta tämä maailma on monen pelaajan mieleen: peliä on myyty yli 35 miljoonaa kappaletta.

Peli on yltiöpositiivisuudessaan raikas tuulahdus pelikentällä, jossa peleissä edetään usein kamppailun ja väkivallan voimin. Kirby sen sijaan uskoo toveruuden voimaan – hahmon suosion salaisuus lieneekin sen kyky tuoda uusia sävyjä harmaaseen arkitodellisuuteen.

Nintendo-hahmojen värikäs maailma, 7.0 out of 10 based on 1 rating
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

4.6.2020

Jätä kommentti