VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 5.6/10 (5 ääntä )

New Zealand Story


The New Zealand Story on Taiton vuonna 1988 julkaisema kolikkopeli, joka on käännetty useille tietokoneille ja konsoleille kuten Amiga, Atari ST, NES, ZX Spectrum, Commodore 64, Sega Mega Drive ja Sega Master System. Lajityypiltään peli on perinteinen ruudunvieritykseen perustuva tasohyppely, ja se kuuluu tämän genren tunnetuimpiin edustajiin.

Pelaaja ohjaa Tiki-nimistä kiivilintua, joka pyrkii pelastamaan ilkeän merileopardin nappaamat kaverinsa (pelin tietokonekäännökset viittaavat ilkiöön mursuna). Jokaisen kentän lopussa vapautuu yksi lintu häkistään. Jokaisessa neljästä kentästä koostuvassa jaksossa on loppuvihollinen. Viimeisen jakson lopussa hylje on loppuvihollisena.

Aseena Tikillä on aluksi jousipyssy loputtomilla nuolilla, mutta nitistetyt viholliset jättävät jälkeensä pommeja, laserpyssyjä ja muita lisäaseita, jotka Tiki saa käyttöönsä. Eri aseet sopivat eri tilanteisiin: Esimerkiksi pommeilla voi ampua alaspäin ja laser menee seinistä läpi. Pelin ilmestyessä uusi piirre oli, että pelihahmo voi myös ryövätä vihollisten lentolaitteet. Näihin kuuluvat esimerkiksi ilmapallot sekä lasertykillä varustettu pieni lentoalus. Bubble Bobblen tapaan pelissä voi kerätä EXTEND-sanan kirjaimia, ja kaikkien kirjainten löytyessä pelaaja saa lisäelämän. Lisäelämä tulee myös pelaajan saavuttaessa 50 000, 150 000 ja 300 000 pistettä. Hahmo pystyy liikkumaan myös veden alla sukeltaen. Ruudun alareunassa on happimittari, jonka loppuessa pelaaja hukkuu.

Monien muiden tasohyppelyiden tapaan, pelissä on monia piilotettuja alueita ja oikoreittejä. Pyörteinä ilmestyvät warpit, joilla pääsee jaksoja eteenpäin, saa esille ampumalla aseella oikeissa kohdissa. Jatkomahdollisuuksia ei elämien loputtua ole.

Peli käännettiin useimmille aikansa 8- ja 16-bittisille pelilaitteille. Useimmat käännökset julkaistiin vuonna 1989 eli vuosi kolikkopelijulkaisun jälkeen. Peliä myytiin myös Amiga-tietokoneen ohessa kahden miljoonan kappaleen verran. Käännökset saivat pääasiassa erinomaiset tai hyvät arviot alan lehdissä. Atari ST:n ja Amigan käännökset olivat liki alkuperäisen kaltaiset, joskin niissä on myös jonkin verran pieniä eroavaisuuksia kolikkopeliin nähden. Suomessa Niko Nirvi arvosteli pelin MikroBitissä antaen sille täydet viisi tähteä (arvostelussa NNirvi suositteli grafiikaltaan söpöä peliä myös tyttöjen iskemistä varten). Nintendon version nimi USA:ssa oli Kiwi Kraze.

Pelille ei koskaan tehty varsinaista jatko-osaa, mutta sen myöhemmät kolikkopeliversiot ovat hieman muokattuja ja niistä on käytetty nimiä New Zealand Story 2 tai New Zealand Story Extra (Megadrive-versio perustuu jälkimmäiseen). Taiton myöhemmistä peleistä vuonna 1990 julkaistu Liquid Kids (toiselta nimeltään Mizubaku Adventure) muistutta New Zealand Storyä monessa mielessä. Siinä on samantyyppinen juoni, joitakin samoja pelillisiä elementtejä sekä sama fontti. New Zealand Storyn päähahmona oleva Tiki esiintyy vierailevana tähtenä myös Taiton peleissä Liquid Kids ja Bubble Symphony, vaikkei Taito pyrkinyt tekemään hahmosta varsinaisesti maskottiaan.

Alkuperäistä kolikkopeliversiota voi nykyään pelata MAME, Shark Emulator ja Raine -nimisillä kolikkopeliemulaattoreilla. Se on myös saatavilla Xboxille, PlayStation 2:lle ja PC:lle Taito Legends -paketissa, joka sisältää vanhoja pelejä.

New Zealand Story Youtube video :

Viitteet : Wikipedia The New Zealand Story pelin kuvaus

New Zealand Story, 5.6 out of 10 based on 5 ratings
New Zealand Story koodit ja vihjeet Kopioi leikepöydälleNäytä koodit
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

28.9.2011

Jätä kommentti