VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.8/10 (5 ääntä )

NetHack

Nethack Falcons Eye kuvankaappaus pelistä

NetHack on vuoropohjainen tietokoneella pelattava roolipeli. Se on vapaa ja roguelike-peleistä tunnetuin.

NetHackin pelaaja johtaa hahmoaan jättimäisessä maanalaisessa luolastossa tavoitteenaan palauttaa jumalalleen Amulet of Yendor, jonka paha jumala Moloch pelin tarun mukaan pihisti. Tehtävä ei kuitenkaan ole yksioikoinen. NetHack on haastava peli, jossa pelkän nälkäkuoleman välttäminen vaatii strategiaa. Pelaaja joutuu kehittämään erilaisia malleja ratkaistakseen pelin aikana esiintyviä ongelmia ja vahvistaakseen hahmoaan. Koska NetHack luo uuden, satunnaisen luolaston jokaista peliä varten, ei suoraviivaista menetelmää pelin voittamiseksi ole olemassa. NetHack on myös armoton kokematonta pelaajaa kohtaan, sillä varomattomat hahmot kohtaavat usein äkillisen kuoleman.

Roguelike-pelien tapaan NetHack toimi aluksi pelkällä merkkigrafiikalla, missä @-merkki kuvaa pelaajaa ja aakkoset hirviöitä. Nykyään peliin on myös graafisia käyttöliittymiä, kuten isometrinen NetHack – Falcons Eye.

NetHack on yksinpeli. Se kuitenkin soveltuu mainiosti useamman käyttäjän ympäristöön, koska hahmot saattavat löytää toisten pelaajien kuolleiden hahmojen jäänteitä sekä kuoleman aiheuttaneita hirviöitä.

 

Peli alkaa hahmon valinnalla, jolle on valittava rotu, luokka, sukupuoli ja moraali. Valinta vaikuttaa myös pelin juoneen ja hahmon käyttäytymiseen, mutta välittömimmin varustukseen ja muihin ominaisuuksiin, joilla hahmo aloittaa.

Hahmoa on saattamassa lemmikki, joka on kissa, koira tai ratsu. Varsinkin ne hahmoluokat, jotka eivät ole luontaisia taistelijoita, tarvitsevat lemmikkinsä tukea hirviöiden tappamiseen. Lemmikin voi myös esimerkiksi opettaa myymälävarkaaksi.

NetHackille on ominaista julmuus pelaajaa kohtaan, joka juontuu pelin suuresta satunnaisuudesta. Erinomaisesti alkanut peli saattaa päättyä varoittamatta, kun hahmo kuolee esimerkiksi putoamalla myrkkypiikein varustettuun ansakuoppaan.

Vanhimmat NetHackin versiot olivat juoneltaan suoraviivaisia. Pelaajan tarvitsi vain edetä riittävän syvälle luolastoon, tappaa Wizard of Yendor ja palata takaisin maanpinnalle Amulet of Yendorin kanssa. Peliin on tullut sittemmin monta lisävaihetta, ja juoni on monisäikeinen. Pelaaja voi poiketa luolastosta kaivoskuiluun tai sokoban-haaraan. Juonessa on pakollinen lisäseikkailu, jonka vaiheet ja palkinto riippuvat hahmoluokasta. Lisäksi varsinainen amuletti on haettava erityisestä suljetusta luolaston alaosasta. Peli päättyy, kun pelaaja on palannut maanpinnalle, kulkenut peruselementtien tasojen läpi, ja uhrannut amuletin taivaallisella alttarilla jumalalleen.

 

Nethack pohjautuu Hackiin, joka puolestaan pohjautuu Rogueen. Hack julkaistiin alun perin Unixille, ja käännettiin useiden eri henkilöiden toimesta toisistaan riippumatta muille alustoille. Kukin kääntäjä kehitti käännöstään muista riippumatta.

Mike Stephenson julkisti maaliskuussa 1987 halunsa yhdistää nämä Hackin käännösten kehitystyöt jälleen yhdeksi peliksi. Ensimmäinen versio julkaistiin 28. heinäkuuta 1987 nimellä NetHack 1.3d. Etuliite Net tuli siitä, että pelin kehityksestä vastasi Usenetin kautta yhteyttä pitävä Stephensonin johtama monituhatpäinen ryhmä. Stephensonin johdolla julkaistiin vielä versiot 1.4f, 2.2a ja 2.3e.

Vuonna 1989 julkaistu NetHack 3.0.0 oli peli ohjelmoituna kokonaan uudestaan. Stephenson perusti tätä varten 13-henkisen ydinryhmän nimeltään DevTeam vastaamaan pelin kehityksestä. DevTeamin jäsenet ovat sittemmin vaihtuneet, mutta se vastaa edelleen pelin kehityksestä. DevTeam on ollut aina kehitystyöstä täysin hiljaa, eikä tiedota uusista versioista tai muutoksista ennen julkaisua.

Nykyinen versio, numero 3.4.3, julkaistiin 8. joulukuuta 2003. NetHack onkin yksi vanhimpia peliprojekteja.

 

Kuvankaappauksia eri Nethack peleistä ja myös uudemmasta graafisesta Falcons Eye pelistä :

Nethack Youtube video :

Viittaukset : Wikipedia Nethack kuvaus

NetHack, 6.8 out of 10 based on 5 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

26.10.2011

Voit jättää vastauksen, tai trackback omalta sivustolta.

Jätä kommentti