VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.3/10 (6 ääntä )

Lords of the Realm


Lords of the Realm on Impressionsin 1994 tekemä vuoropohjainen strategiapeli, joka keskittyy keskiajan Englantiin. Peli julkaistiin Commodore Amiga 500:selle, sekä PC:n MS-DOS:ille.

Herran vuonna 1268 Englannilla ei ole hallitsevaa kuningasta ja valtakunta kammailee vallasta eri lordien kesken. Pelin kuudesta kilpailevasta lordista pelaaja asettuu yhden paikallisen lordin asemaan halliten pientä osaa Englantia. Pelaajan määränpäänä on valloittaa itselleen koko Englanti kukistamalla kilpailevat lordit. Peliä on mahdollista pelaa myös vuoropohjaisesti moninpelinä. Peli on hyvin monipuolinen ja se sisältää oman alueen feodaalijärjestelmän mukaista hallinnointia, linnojen rakentamista, hyökkäyksiä katapultein vihollisen linnakkeisiin, sekä taisteluita vihollisen armeijan kesken. Omien alueiden hallitseminen on lähinnä paikallisten asukkaiden pitämistä tyytyväisinä, sekä kylläisinä. Peli muistuttaa aiheeltaan ja ulkoasultaan pitkälti Cinemawaren Defender of the Crown peliä, keskittyen kuitenkin huomattavasti enemmän strategiaan.

Hallinnoimilla maa-alueilla voidaan harjoittaa esim. viljelyä ja karjanhoitoa lampailla ja naudoilla, joista kansalaiset saavat ruokaa. Pelaaja näkee kartasta omat viljelyalueensa ja karjan, joka on asettuneena pelloille.

Linnanrakennuksessa tehtävänä on rakentaa mahdollisimman suojaisa linnake, mitä vihollinen ei pääse murtaan katapultein ja sotilain. Linnoja voi laajentaa todella suureksi, mutta on huomioitava, että suurempiin linnoihin kuluu paljon kiveä ja puuta, sekä niiden rakennusajat ovat pitkät. Linnanrakennus on kuitenkin hauskaa puuhaa, kun voi itse päätellä mikä on strategisesti paras mahdollinen linnoitus.

Maataistelut ovat ylhäältä kuvattuja strategisia taisteluita, missä liikutellaan omia joukkoja muodostelmissa taistelukentällä. Taisteluita ei ole pakko ohjastaa itse, vaan voit antaa tietokoneen hoitaa taistelut puolestasi. Tietokoneohjaamalla taistelulla on yleensä kuitenkin kovemmat tappiot, joten joukkojen ohjaaminen itse on kannattavaa usein. Taistelut on toteutettu vastaan oikeita keskiaikaisia strategioita, missä yleensä jousimiehet on asetettu taka-alalle, jalkaväki etulinjaan ja ratsuväki koukkaamaan vihollisen selustaan.  Oikeanlaiset taktikoinnit mahdollistavat pienelläkin armeijalla suuren armeijan tuhoamisen. Pelin taistelut poikkeavat kuitenkin muista strategiapeleistä reaaliaikaisella taistelulla, joten pelaajan ei parane nukahtaa kesken taisteluiden.

Linnanvaltauksessa pelaaja voi rakentaa katapultteja tai tikapuita ja yrittää hyökätä vihollisen linnoitukseen. Linnanvaltaus on kauniisti toteutettu grafiikan ja animoinnin puolesta ja esim. katapultilla ampuminen on tehty helpoksi.

Pelin vuosi on jaettu neljään vuoroon, joista jokainen vastaa omaa vuodenaikaa: syksy, kevät, kesä, talvi. Jokainen vuodenaikansa sisältää omat ominaisuudet, kuten kesäisin saattaa esiintyä kuivuutta ja talvella hirmupakkasia, joihin pelaajan on varauduttava.

Peliä on mahdollista pelaa moninpelinä kahdella eri tavalla. Yhdistettynä modeemiyhteyteen toisen pelaajan kanssa, tai vuoropohjaisesti saman tietokoneen äärellä, mikä ei strategiapelissä luonnollisesti ole kovin toimiva ratkaisu, jos vastustaja näkee mitä olet suunnittelemassa.

Pelin huonona ominaisuutena voidaan pitää suurta mikromanageroinnin määrää valtakunnan kasvaessa liian suureksi. Mikromanagerointi hidastaa pelin etenemistä ja alkaa hiljalleen turhauttaa pelaajaa.

Youtube video Lords of the Realm pelistä :

Lords of the Realm, 7.3 out of 10 based on 6 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

4.9.2012

Jätä kommentti