VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.7/10 (6 ääntä )

Harvest Moon


Harvest Moon on Victor Interactive Softwaren 1996 tekemä maataloussimulaatio- ja roolipeli, missä pelaajan tehtävänä on hoitaa maatilaa. Peli julkaistiin alunperin Super Nintendo Entertainment Systemille. Pelistä on tehty useita eri jatko-osia.

Peliä on vaikea luokitella mihinkään tiettyyn kategoriaan, mutta ehkä parhaiten se soveltuu managerointi- ja roolipeleihin. Peli ei kuitenkaan ole pelkkää managerointipohjaista maataloustuotteiden ostoa ja myyntiä, vaan pelissä pelaaja joutuu itse raivaamaan peltoa, rakentamaan aitoja ja hoitamaan eläimiä. Pelissä myös kehitetään hahmoa ja edetään elämässä, joka taas suuntautuu enemmän roolipeleihin.

Peli sisältää maatiloille tyypillisiä tehtäviä, kuten kylvöä, sadonkorjuuta, viljelysten kastelua ja eläinten hoitoa. Pelin alussa pelaaja adoptoi itselleen koiran, jonka tehtävänä on varoittaa pelaajaa, jos maatilan aita on rikki ja vaatii korjausta. Seuraavana talvena pelaaja adoptoi hevosen, jotka pelaaja voi käyttää vetojuhtana pakkausten siirrossa. Navettaan ja kanalaan mahtuu 12 eläintä kumpaankin. Kaikki pelin lehmät ostetaan paikalliselta karjatilalliselta, kun kanoja taas voidaan saada lisää munista sijoittamalla ne hautomoon. Pelin lehmät eivät tuota alussa maitoa, vaan niiden täytyy ensin kasvaa aikuisiksi.

Vihannekset tarvitsevat kastelua päivittäin, tai niiden kasvu keskeytyy. Eläimet täytyy syöttää kerran päivässä, jotta ne tuottavat tuotteita. Eläintenhoito on erilaista eri eläinlajien välillä. Kanoille riittää, että ne ruokitaan kerran päivässä, kunhan ne muistaa viedä väliajoin sisätiloihin. Pihalle unohdetut kanat voivat joutua myrskyn viemiksi tai susien syömäksi. Lehmät vaativat taas enemmän hoitoa. Ne täytyy lypsää, harjata ja välillä myös jutella niiden kanssa. Ilman hyvää hoitoa lehmät voivat sairastua ja kuolla.

Pelaaja voi kylvää pelloille vihanneksia keväällä ja kesällä. Syksyllä ainoa kasvatettava asia ovat sienet. Talvella ainoa kerättävä tuote on yrtit, joita kasvaa metsän luolissa. Tuotteet, kuten munat ja maito voidaan sijoittaa pakkauksiin, jotka haetaan joka päivä kello 4-5 välillä. Pelaajalle maksetaan tuotteista vasta kuukauden loputtua.  Pelaaja voi myös kerää läheisestä metsästä yrttejä ja hedelmiä, sekä kalastaa pieneltä lammelta kaloja.

Pelialue koostuu pääasiassa kolmesta eri alueesta: pelaajan maatilasta, kylästä ja vuoristosta. Pelin maailma on subtrooppinen, missä vuodenaikojen vaihtumiset vaikuttavat ilmastoon. Peli sisältää neljä eri vuodenaikaa joista jokainen kestää 13 päivää ja jokainen päivä 12 tuntia. Pimeän tultua pelin kello pysähtyy. Päivän työn jälkeen pelaaja voi käydä rentoutumassa läheisessä baarissa.

Pelissä on mukana myös työkalut, joista alussa on käytössä perustyökaluina kirves, talikko ja vasara. Pelaaja pystyy parantamaan työkalujen tehokkuutta suorittamalla pelissä erilaisia tehtäviä.

Pelissä voidaan mennä myös naimisiin. Pelin kylässä asuu viisi nuorta naista, joiden kanssa pelaaja voi asettua aloilleen: Ann, Ellen, Eve, Maria ja Nina. Jokaisella tytöistä on oma makunsa, jonka pelaajan on selvitettävä. Valloittaakseen tytön sydämen on pelaajan kerättävä viisi sydänpistettä kyseiselle tytölle. Kun pelaaja on mennyt naimisiin, on vaimosta myös pidettävä huolta, jottei hän jätä pelaajaa. Jos pelaaja on saanut laajennettua talonsa ja ollut vaimonsa kanssa naimisissa 20 päivää pitäen hänet tyytyväisenä on vaimo tullut yllättäen raskaaksi.

Harvest Moon peliä on pidetty usein esikuvana sosiaalisen median peleille, kuten Farm Ville.

Kuvankaappauksissa osa kuvista on Nintendo DS:n kuvia, jonka kyseinen käännös on kuitenkin melko samanlainen kuin pelin alkuperäisen version :

YouTube video Harvest Moon pelistä

Harvest Moon, 6.7 out of 10 based on 6 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

3.10.2012

Jätä kommentti