VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 5.0/10 (1 ääni )

Football Manager arvostelu


Retropelit ovat monille tuttuja pelejä lapsuudesta ja yhä useammat pelaavat niitä edelleen, joko vanhoina tai uusina versioina. Yksi tunnetuimmista 1980-luvun peleistä oli Football Manager, joka julkaistiin vuonna 1982. Tämän pelin luoja ona Kevin Toms, joka suunnittelee jopa tällä hetkellä pelin tuomista iPhonelle, jotta sitä voivat pelata myös tämän uuden
sukupolven pelaamisesta innostuneet nuoret.

Hauskaa on se, että tämän pelin piti ensisijaisesti tulla pelattavaksi lautapelinä. Kun Kevin Toms oli vielä pelin suunnitteluvaiheessa, tietokoneet alkoivat ottaa valtaa maailmasta.
Tällöin Kevinistä tuli ammattilaisohjelmoija tietokoneille, jolloin hän sai myös suunniteltua Football Manager -pelin suoraan tietokoneelle.

Koska pelitoimittajat eivät jostain syystä olleet kiinnostuneet myymään ja markkinoimaan peliä, Kevin hoiti kaiken itse. Hän valmisti pelin ja myi sitä postitilauksella. Nyt pelistä on tulltu jos sen verran suosittu, että se on saatavilla netissä ja siitä suunnitellaan uutta versiota iPhonelle.

Ensimmäisen kuuden vuotensa aikana Football Manager myi jopa 500 000 kappaletta pelejä. Vaikka peli ei ainakaan vielä ole osa fantasiaurheilua tai Unibet Veikkaus -osiota, se on ollut eittämättä yksi fantasaurheilun pioneereista.

Pelin kulku on innovatiivinen

Peli alkaa sillä, että pelaaja valitsee itselleen joukkueen. Kaikkien joukkuiden ja pelaajien nimet ovat oikeita, mutta he ovat pelissä kaikki samalla tasolla. Jokainen kokoamasi joukkue aloittaa ensin neljännestä divisioonasta ja tarkoituksenasi on pelata tiesi ensimmäiseen
divisioonaan.

Pelaajien pitää tehdä maaleja voittaakseen pelejä. Pelaajia ei kuitenkaan voi peluuttaa ihan miten kauaa tahansa, nimittäin heidänkin pitää levätä ja ladata akkuja. Kun pelaajat tekevät maaleja kentällä, tulostaulun tulos muuttuu.

Kaikki nämä ominaisuudet olivat 80-luvun alkupuolen pelille todella innovatiivisia. Tämä lieneekin syy siihen, miksi peliä myyntiin jopa puoli miljoonaa kappaletta vain muutaman vuoden aikana.

Äänet ja grafiikka

Äänet ja grafiikka ovat tietysti juurikin 80-luvun tasoa, eli näillä ei pääse kovinkaan paljon
tänä päivänä ylpeilemään. Tuohon aikaan grafiikat olivat kuitenkin suhteellisen näyttäviä ja
peli oli todellakin pelaamisen arvoinen jokaisen aspektin puolesta.

Mitä pelille tapahtui?

Koska Football Manager oli todella suosittu peli jo alusta saakka, se sai seuraavan 8 vuoden aikana vielä kaksi muuta jatko-osaa: Football Manager 2 ja Football Manager 3. Jokaisessa pelissä oli tarkoitus pelata jalkapallo-otteluita ja voittaa muita joukkueita.

Koko joukkueella pelaaminen on haastavaa ja se pitää jokaisen pelin pelaajat keskittyneenä. Tämä koukuttava ja haastava peli oli (ja on edelleen) niin suosittu, että jatko-osatkin pärjäsivät hyvin.

Vaikka pelin luomisesta on kulunut jo monta vuosikymmentä, Kevin on suunnittelemassa pelistä uutta versiota iPhonelle ja toivottavasti myös Androidille. Puhelimille suunnitellut pelit tulevat olemaan ehdottomasti uskomattomia grafiikoiltaan, menettämättä kuitenkaan pelissä
olevaa juonta ja ideaa, jotka ovat vielä tänäkin päivänä suosittuja.

Yhteenveto

Football Manager ja sen kaksi jatko-osaa olivat todella suosittuja pelejä 80-luvun aikana. On hassua ajatella, että näinkin suosittu peli ei löytänyt itselleen pelitoimittajaa hoitamaan myyntiä ja markkinointia. Sen sijaan pelin luoja, Kevin Toms, teki kaiken ihan itse. Hän myi postimyynnillä suosittelemiaan pelejä.

Kukapa olisi uskonut, että tämä tuohon aikaan moderni ja innovatiivinen peli myisi yli puoli miljoonaa kappaletta vain muutamien vuosien aikana.

Pelin kulku on mielenkiintoinen ja suhteellisen haastava ollakseen 80-luvun alkupuolella syntynyt peli. Grafiikat ovat tietysti nykyajan mittapuulla yksinkertaiset, mutta pelin kehittämisen aikoihin vielä varsin edistyneet. Kokeile sinäkin pelata Football Manager -peliä netissä!

Football Manager arvostelu, 5.0 out of 10 based on 1 rating
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

7.2.2019

Jätä kommentti