VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 8.5/10 (2 ääntä )

EA Sports NHL sarja


Urheilupelit ovat olleet alusta alkaen tietokonepeleissä ja konsolipeleissä mukana. Aivan ensimmäisissäkin tietokonepeleissä oli tarkoitus joko torjua tai tehdä maali, ja siitä sitten kehitettiin vähitellen ampumapeleihin, joissa ammuskeltiin avaruusaluksia. Ja ensimmäiset urheilupelitkin olivat todella yksinkertaisia, mutta vähitellen sekä tietokoneiden nopeudet että grafiikat paranivat niin pelitkin luonnollisesti ovat parantuneet tekniikan kehittyessä.

Nyt jääkiekon MM 2021 kolkuttaessa ovelle on hyvä ottaa katsaus vanhoihin jääkiekkopeleihin ja vaikka pelejä on mistä valita, meidän läheisin on ollut EA Sportsin NHL pelisarja, jota tässä tarkemmin nyt katsellaan. EA Sportsin ensimmäinen NHL peli ilmestyi Sega Mega Drivelle jo 1991 nimellä NHL Hockey.

1991 NHL saagan aloitus

Ensimmäiselle pelisarjan versiolle oli selkeästi paikkansa ja pelistä tuli Segan suosikkipeli, mutta sillä oli van NHL lisenssi, eli pelissä oli kyllä oikeat set hetken joukkueet ja logot, mutta koska pelillä ei ollut vielä pelaajajärjestö NHLPA:n lisenssiä, pelaajilla ei vielä ollut ensimmäisessä versiossa nimiä.

Alkuaika oli 90-luvulla muutenkin markkinoiden kannalta erilaista kuin nykyään, kun kaikki on nopeampaa ja helpompaa, ja siksi onkin erikoista, että vaikka NHL saaga sai jatkoa jo 1993 kun NHLPA Hockey 93 julkaistiin, niin pelissä oli joukkueissa aidot kokoonpanot ja nimet ja pelissä pelattiin peruskausi ja playoff ottelut. Pelin maalivahdit olivat saaneet ensimmäiseen versioon vähän lisää ”älykkyyttä” ja pelissä oli paremmat ja tarkennat tilastoinnit, pelin heikko puoli oli se, ettei NHL lisenssiä ollut tällä kertaa eli joukkueiden nimet uupuivat. Peliä kritisoitiin sen vuoksi, että peli ohjasi taktisesti aloittamaan tappeluita ja aiheuttamaan loukkaantumisia vastustajajoukkueelle. Veriset pikselit olivat kyllä myyntivaltti, mutta niistä piti luopua seuraavaan versioon mentäessä. Peli arvosteltiin varsin hyväksi ympäri maailmaa ja se sain monesta arvostelusta keskimäärin 90/100 pistettä.

Pelillinen läpimurto

Pelisarja teki lopullisen pelillisen läpimurtonsa jo 1994 kun pelin kannessa komeilivat Ray Bourque, Tomas Sandström sekä Andy Moog ja Clark Donatelli. Peli on myös myöhemmin julkaistu NHL06 mukana Playstion 2:lle. Vuosi 1994 oli ensimmäinen vuosi, kun pelissä oli sekä joukkueet (kaikki 26) että pelaajat aivan kuten NHL:ssä ja pelaamine itsessään oli huomattavasti kehittynyt edellisestä veriosta. Myös pelin ulkopuoliset grafiikat ja tapahtumat olivat kehittyneet. Netissä on yhä olemassa NHL94 pelille erikoistunut oma sivusto, jota on ylläpidetty vuodesta 2003. Tämä on myös sellainen peli, jota yhä vielä pelataan Pohjoisamerikoissa paikallisesti tietokoneliigoissa alkuperäisillä CD ROM peleinä!

NHL94 pelin ympärille kehittyi alusta alkaen vahva puolestapuhujien joukko, ja vaikka pelisarja on elänyt ja kehittynyt noista päivistä huomattavasti eteenpäin, on tämä NHL94 retropeliin liittyvät turnaukset yhä käynnissä ja loistava esimerkki siitä, että aina ei tarvitse kehityksen mennä harppauksin eteepäin, jotta pelistä pidettäisiin. Siinä missä uusimmat NHL pelit ovat päässeet jopa eUrheilu tasolle ja pelin yhteydessä pelataan MM tasolla ja peleissä liikkuvat isot rahat myös itse pelaajille, on tämän pelisarjan tämä yksi versio esimerkki toisenlaisesta saagasta.

Kuinka monta vastaavaa peliä sinä tiedät, jotka olisi kehitetty ja julkaistu 90-luvulla ja joita vielä pelataan?

SM-liiga tuli NHL sarjaan 2001 samalla kun sarjaan tuli myös naapurimaan Elitserien. Ensimmäinen suomalainen NHL pelin kannessa oli 2003, mutta samalla kansiin tuli ”kansalliset” versiot, mutta kuitenkin Saku Koivu, silloin Montreal Canadiensin kapteeni komeili kannessa.

Nykyään NHL pelisarja on saatavilla uutuuksien puolesta enää Playstation 4:lle sekä XBox One konsoleille. Peliversioissa on nykyään myös mahdollisuus ”elää” jääkiekkoilijan elämää pelien ohessa.

EA Sports NHL sarja, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

6.6.2020

Jätä kommentti