VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 7.0/10 (1 ääni )

Deluxe Paint

Deluxe Paint Faarao kuvankäsittelyohjelma Kansi

Deluxe Paint on Dan Silvan vuonna 1985 Electronic Art-yhtiölle tekemä piirto-ohjelma. Deluxe Paint oli yksi aikakautensa suosituimmista piirto-ohjelmista. Electronic Arts kehitti Deluxe Paintin alun perin Amiga-tietokoneelle, mutta sen käyttö mahdollistettiin myöhemmin myös muissa järjestelmissä, kuten Atari ST, PC:n MS-DOS, ja Apple IIGS.

Piirto-ohjelmasta tehtiin useita eri versioita vuosien varrella, joista viimeisin versio on vuonna 1994 julkaistu Deluxe Paint 5.

Toisin kuin nykyaikaiset kuvankäsittelyohjelmat Deluxe Paint-ohjelman ensimmäiset versiot käyttivät bitmap- ja bitplane-grafiikoita, jotka oli suunniteltu Amigan sisäänrakennettuun piirisarjaan. Amigan standardissa värimaailmassa pikseli ei sisällä RGB-informaatiota, vaan viitteen indexoituun väripalettiin, jonka avulla väritieto haetaan pikselistä.

Deluxe paintin ensimmäisen julkaisun myötä, se saavutti lähes heti vakiopaikkansa Amigan käytetyimpänä kuvankäsittelyohjelmalla, jolla luotiin grafiikat, animaatiot ja demot peleihin. Deluxe Paintin kehittelyssä muodostui ILBM ja ANIM formaatit standardeiksi. Yksi kuuluisimmista peleistä jonka grafiikat tehtiin käyttäen DPaint-ohjelmistoa oli Lucas Arts:in Monkey Island.

PC-puolen suosituin versio DPaintista oli Deluxe Paint II Enhanced 2.0, joka oli yhteensopiva PCX-formaatin kanssa. Se tuki yleisiä CGA, EGA, MCGA ja VGA-yhteensopivia grafiikkakortteja.  Ohjelma kykeni 800×600 resoluutioon 256 värillä, sekä 1024×768 resoluutioon 16 värin kanssa. Dos-ympäristön kanssa toimiva sisarohjelma Deluxe Paint Animation oli varsinkin peliyhtiöiden yleisesti käyttämä kuvankäsittely- ja animointisovellus.

YouTube video Deluxe Paint kuvankäsittely-ohjelmasta :

Deluxe Paint, 7.0 out of 10 based on 1 rating
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

3.4.2013

Jätä kommentti