VN:F [1.9.22_1171]
Pelin arvostus: 6.2/10 (9 ääntä )

Castles


Castles on Quicksilverin tuottama ja Interplay Entertainmentin 1991 julkaisema strategiapeli, joka pohjautuu Englannin ja Walesin keskiajan linnoituksiin. Peli tehtiin alunperin MS-DOS:ille ja käännettiin myöhemmin Amigalle ja Atarille. Pelistä on tehty  jatko-osat Castles: The Northern Campaign ja Castles II: Siege and Conquest.

Peli sisältää kolme eri pelimuotoa jotka poikkeavat toisistaan. Linnoituksen suunnittelu, sen rakentaminen, sekä tarinankerronta.

Linnoituksen suunnittelu

Pelajan tehtävänä on rakentaa kahdeksan linnoitusta järjestyksessä Länsi-Englannin ja Walesin alueelle.  Jokainen skenaario alkaa linnoituksen rakentamisesta tyhjälle alueelle, missä esiintyy puita, vettä ja muita elementtejä. Pelaajan on suunniteltava linnoituksen ulkomuurit sisältäen portin, muurit ja vartiotornit. Linnoitusten muurit voidaan rakentaa joko korkeiksi, paksuiksi tai kummaksikin. Muurien puolustukseen voidaan asettaa öljypatoja, tai ampuma-aukkoja jousimiehille. Kun linnoitusta lähdetään rakentaan, pelaajan tulee ottaa huomioon lähialueen resurssit, riittävätkö ne linnan rakentamiseen.

Linnoituksen rakentaminen

Kun linnan suunnittelu on suoritettu pelaaja aloittaa linnan rakentamisen.  Linnoitusta rakennetaan eri työntekijöiden voimin, kuten muurereiden ja puuseppien.  Työntekijöiden palkkoja säätämällä pelaaja voi vaikuttaaa siihen kuinka paljon työvoimaa linnan rakennukseen saadaan mukaan.

Työntekijöille voidaan määrää eri osia linnasta rakennettavaksi.  Jokaisella linnan eri osalla on rakennusjärjestys missä järjestyksessä se on tehtävä. Rakennnus aloitetaan perustuksilla ja pohjuskivillä minkä jälkeen itse muuri päästään rakentaan. Kun kaikki osat ovat valmiita mukaanlukien portin ja vartiotornit on linna valmistunut. Linnoituksen ympärille voidaan vielä rakentaa vallihaudat jotka täytetään vedellä.

Linnoitusta rakentaessa on otettava huomioon tulevan talven milloin työläiset eivät työskentele linnan parissa. Pelaajan on varauduttava talven tuloon ajoissa varastoiden ruokaa.

Taistelu

Taisteluita ilmaantuu satunnaisesti linnan alueelle, esim. tarinankerrontavaiheesta johtuvasta selkkauksesta. Hyökkäyksen alkaessa pelaajalla ei ole tiedossa vihollisen tulosuuntaa. Vihollisen asettaa omat joukkonsa linnan ympärille asemiin. Pelaaja voi tässä kohtaa määrää sotilaille maksaman palkan, jokaa määrää sotilaiden osallistumismäärän taistelussa. Sotilaat voidaan jakaa useisiin ryhmiin eri puolille puolustaan linnoitusta. Sotilaiden jakaminen heikentää ryhmän tehoa, mutta auttaa linnakkeen puolustamista useasta eri paikasta samanakaisesti.

Yleisesti strategiana on asettaa jousimiehet muurien yläosiin, sekä vartiotorneihin. Jalkaväki sijoitetaan joko linnakkeen ulkopuolelle estään muurinmurtajia, tai sisälle portin tai murtumakohdan läheisyyteen, jotta vihollinen saadaan torjuttua nopeasti. Vihollisen ollessa linnakkeen lähellä jousimiehet ampuvat automaattisesti vihollista ja jalkaväki pyrkii pitään tunkeutujat loitolla. Jos vihollisen yksikkö pääsee muurille asti, aloittaa se muurin murtamisen. Muurin rakennusvaiheessa valittu paksuus auttaa kestävyyteen ja öljypadat tappavat muurin vieressä olevia vihollisia.

Taistelu on ohi, jos kaikki vihollisen joukot on tapettu, tai vihollisen joukot hajoittavat linnan kaikki osat rikki.

 

Tarinankerronta

Peli sisältää satunnaisia tapahtumia, jotka antavat pelaajalle esim. kultaa, ruokaa tai muita tarvikkeita. Tarinankerronta on tekstipohjainen käyttöliittymä, missä pelaaja voi valita eri tilanteissa haluamansa vaihtoehdon.  Vaihtoehtona voi olla Paavi, Nunnat, Ritarit, tai paikallinen lordi, joka hauaa keskustella kanssasi. Pelaajan tulee usein valita kahdesta eri vaihtoehdosta, jotka vaikuttavat pelin kulkuun, kuten rahatilanteeseen, diplomatiaan, vierashallitsijoiden suhteisiin, tai seuraavaan taisteluun.

Kuvankaappauksia Castles pelisarjasta :

Youtube video Castles pelistä :

Castles, 6.2 out of 10 based on 9 ratings
Peliartikkelin kirjoittaja:

Retropelit.fi

Peliarvostelu kirjoitettu:

22.6.2012

Jätä kommentti